2010. december 15., szerda

Dunstan bébi nyelv

Zsebi még csak 1 napos volt, amikor hazahoztuk a kórházból és aznap találkoztunk először a Dunstan bébi nyelvvel. Úgy gondolom, nagyon szerencsések vagyunk, hogy első gyermekes szülőkként ilyen korán megismerkedtünk ezzel a nyelvvel.

Mi is ez a nyelv?
Priscilla Dunstan, egy ausztrál hölgy fedezte fel, hogy a kisbabák sírásának 5 fajtája van és mindegyik fajtához egy jelentés tartozik. Ezek a hangok kultúrától és anyanyelvtől függetlenek, mert a hangképzés a száj reflexszerű formázásán alapul.

Íme a síráshangok és jelentésük:

Owh: álmos vagyok
Tulajdonképpen egy ásításnak indul a hangképzés. Abból lehet könnyen felismerni, hogy a baba szája ovális alakot formáz. 



Heh: valamilyen kényelmetlenségem van (pl. nedves vagy tele a pelus)



Eh: büfiznem kell


Eairh: pukiznom kell vagy fáj a hasam



Neh: éhes vagyok
A hang képzése a szopás reflexén alapul, vagyis a babák a nyelvüket a szájpadlásukhoz nyomják, mint amikor szopizni szeretnének. Így alakul ki az "n" hang.


Mi felírtuk ezeket a hangokat egy papírra és amikor Zsebi sírt, megpróbáltuk beazonosítani a hangokat. Nekünk rengeteget segített ez a kis fecni.
Előfordult, hogy Zsebi már büfizett, mégis, a sírása alapján folytattuk a büfiztetést - és láss csodát, kitartásunkat egy óriási büfi jutalmazta :D
Ha nem lett volna ez a kis puska, biztos feladtuk volna, mondván, hogy már büfizett, akkor biztos nem ez a baja.

Tudom, sok anya egy idő után körülbelül tudja, hogy mire van szüksége a csecsemőjének. Ha viszont már az első pillanattól kezdve megértjük gyermekünk kommunikációját, kiegyensúlyozottabb kapcsolatot tudunk vele kialakítani. Kevésbé leszünk mi magunk is frusztráltak és gyermekünk is hamarább megkapja, amire ösztönösen szüksége van.
Arról nem is szólva, hogy valószínűleg cumit sem fogunk feleslegesen a szájába tömni :)

4 megjegyzés:

B. Gabi írta...

Ez tetszik, jó lett volna, ha tudom, mikor az én Fiam volt pici. Már nem tudom hasznosítani :) Érdekes is lenne...
Viszont Ti nemsokára ismét gyakorolhatjátok, nagyon izgi :)fr

Alexandra írta...

Bizony, már csak 6 hét...

Zsuzsi & Zsolti írta...

ez nagyon jó, hallottam már róla, de tök jól összefoglaltad. Küldtem is a linket a nővéremnek és a férjének, akiknek január 2-án született meg Ákos kisfiuk.
figy, tényleg 1 naposan hazaengedtek benneteket a korházból? AU-ban hol szültél?
üdv,
Zsuzsi
ps: és most már gratula mindkét gyerkőchöz :)

Alexandra írta...

@Zsuzsi:
Igen, már 1 naposan hazaengedtek minket. A protokoll szerint általában kivárják a 48 órát, de ha semmi gond nincs, akkor haza lehet menni előbb. Zsebi vasárnap hajnalban született és mi hétfőn délután jöttünk haza.
Sophie-val viszont két napot voltam a kórházban, mert nagyon alacsony súllyal született és 3 óránként mérték a vércukor szintjét. A családom már aggódott is, hogy mi van már, hogy még mindig a kórházban vagyunk?!? :)))

Sydneyben szültem, mind a kétszer közkórházban, csak 2 különbözőben.