2010. december 1., szerda

Apró érdekességek Ausztráliából

Vannak olyan kávéházak (vagy nem tudom, minek hívjam őket), ahol délben meleg ételt is lehet venni. A lényeg, hogy általában az ilyen helyeken előre, a rendeléssel egyidejűleg a pultnál kell fizetni. 
Mit is csinálsz ilyenkor? Kiválasztod az ételt, amit esetleg leöblítenél egy cappuccinoval... és állj, ne is menjünk tovább! Szabály: ha bármikor előre kell fizetned és a kávédat az étel után szeretnéd elfogyasztani (szokatlan módon...), mindig jelezd ezen kívánságodat. Ha nem teszed, tutira először a kávédat fogod megkapni és csak utána az ételt. 
Ez sajnos teljesen általános tapasztalat és még a tősgyökeres ausztrálok (ld. férjem) sem érti, mi ebben a logika...
Hacsak az nem, hogy a kávé hamarabb elkészül, mint az étel.

***

Egy háznak minden oldalára tehetsz ablakot. Akkor is, ha oldalhatáron álló. Nem csak egy kicsi, 40x40-eset, hanem egy normál, nagy ablakot is. A szomszédra való átlátást persze akadályozni kell, de ezt szépen és esztétikusan is meg lehet oldani, miközben megmarad a természetes fény előnye. Hisz nem minden oldalhatáron álló fal néz északra, igaz? 
A mi hálószobánk is a szomszéd kerítésére néz, illetve csak nézne, mert a kerítés és a fal közötti vékonyka sáv az ablak előtt tele van ültetve növényekkel (pálmák és banánfa), így mindig olyan érzésem van, mintha a trópusokon lennénk. Ugyanakkor a reggeli napfény simán a szemembe süt, mivel a szoba tájolás dél-keleti.

***

A nagyobb élelmiszerboltokban (mint pl. Woolies vagy Coles) a futószalagra tett cuccokat a pénztáros pakolja zacskókba vagy az általad hozott táskába. Ennek kétségtelenül van ugyan előnye és biztos sokan kényelmesnek találják, én még sem szeretem. Megvan a saját módszerem, így mindig külön teszem a hűtőbe kerülő dolgokat, hogy amikor hazaérkezem, azt a táskát pakoljam ki először. Egyébként is erősen szelektálok: tejeseket külön, húsos dolgokat külön, vegyszereket külön, stb. Persze, csak akkor, ha sok mindent vásárolok és nem csak néhány cikket. Ha más pakol, nem tudom, hogy mi hol van.

***



Ausztráliában az étkészletek és evőeszköz-készletek 4 vagy 8 főre vannak csomagolva, soha sem 6-ra. 


***


Ha ágynemű szettet vásárolsz, abban nagy valószínűséggel nem fogsz paplan huzatot találni (kivéve IKEA). Van benne egy lepedő (általában gumis), egy "takarónak szánt lepedő" és két párnahuzat.


***


Az ágyakat, matracokat és az ágynemű szetteket három kategóriába sorolják:
  • double size (dupla)
  • queen size (királynő)
  • king size (király)
A double a 140 cm széles, a queen a 160 cm széles, a king a 180 cm széles ágynak (illetve hozzátartozó matracnak, ágyneműnek stb) felel meg. 

12 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Megnyugtattál evvel a bejegyzéssel. Itt is szokás, hogy Tescoban, Dm-ben, meg Auchanban zacskóba pakolják a vásárolt termékeket.
Nagyon-nagyon nem szeretem. Általában még hűtőtáskát is viszek jó időben a fagyasztott termékeknek.
Megpróbálok szisztematikusan kipakolni a futószalagra ilyen esetben, de azt meg a mögöttem álló sor nem néz mindig jó szemmel.
Matracos kategória nagyon tetszik! Nektek milyen kategória van?

Csaszarok írta...

A multkor en is reklamaltam a penztarnal, hogy ugyanmar ne pakoljak egybe a nyers es a fott hust, foleg a nyerset a fott tetejere. A penztaros megerto volt, de lattam en, hogy huzza a szajat.
En pont egy olyan kevahazban dolkozom, amilyet emlitettel. A reggeli meg kesz sincs de a kave mar ott is van az asztalon, utana ihatod a hideg kavet a meleg reggelihez.

Az agynemu vasarlas kikeszit, nem is annyira az, hogy nincs a csomagban paplan huzat, hanem az agynemuk 85% polyester, ugy kell vadaszni a cotont, vagy csak kevertet lehet talalni:(

Tunde

Alexandra írta...

@Réka:
Nekem mániám a futószalagra való szisztematikus pakolás, mert utána jóval egyszerűbb a táskákba is bepakolni. Annak idején anyunak sem hagytam, hogy ő pakoljon a szalagra, mert szerintem nem jól csinálta :D

Nekünk sajna csak egy dupla ágyunk van, ami egy kisgyerekkel már elég szűkös, de nagyobb ágy nem fér a szobába. Viszont Zsebi kb. két hete a saját ágyában alszik (a hálószobánkban van az is), minden gond nélkül. Tudod, kell a hely kishölgynek ;)

@Tünde:
Hát igen, erről beszélek. Nem tudom, hogy vajon oktatják-e őket, hogy pakoljanak, de azt sem szeretem, amikor csak félig-harmadig pakolják meg a nejlon táskát, én meg emiatt több szemetet viszek haza.
Az ágyneműt én is nagyon figyelem :D Soha nem veszek polyestert, és a férjem régi ágyneműit sem használom pont emiatt. Csak azokat, amiket én vettem és 100% pamut :)

JuditAu írta...

Ez tök érdekes, én meg nagyon szeretem, hogy nem nekem kell pakolászni. Vagy mázlista vagyok, vagy nem tudom, de én nagyon ritkán fogok ki olyan pénztárost, aki nem szisztematikusan pakolja a cuccokat (szerintem tanítják nekik). Szigorúan külön teszik a húsokat, külön a tisztítószereket,a hűteni való cuccot, zöldséget, stb. Mondjuk én is igyekszem csoportosítva pakolni a szalagra. A zacsikat meg újrahasznosítom szemetes-zacskóként. :)

Alexandra írta...

@Judit:
Tényleg szerencséd van :)
A zacskókat én is újrahasznosítottam egy ideig, de nem rég lecseréltem a szemetesünket egy nagyobbra és abba már túl kicsik a zacskók :(

Ny. Judit írta...

ez tök érdekes volt és hasznos, köszi. Az ágyméretezést már Angliában megszoktam, de ebbe az ágyneműgarnitúra fiaskóba tuti belefutottam volna...

Alexandra írta...

@Ny. Judit:
A paplanhuzatot külön kell vásárolni :)

B. Gabi írta...

levonom a végső konklúziót; logikátlanság nem csak magyarisztánban, de a fjordokon, nepálban, és krk szigetén is van - valószínűleg, azazhogy biztosan :)
ezen a paplanhuzat-dolgon szabályosan felháborodtam, annyira észszerűtlen... na mindegy, azt hiszem ha ennyi bajom lenne a világgal, megalkudnék :)
a szisztematikus pakolásaidra élesen emlékszem :)))

Alexandra írta...

@Gabi:
Annyi logika van benne, hogy van pár hónap, amikor nem használsz paplant.
Itt úgy szoktak megágyazni, hogy a lepedő-takaróra rakod a takarót vagy (felhúzott) paplant, akár több rétegben is. A lepedő-takarónak meg kilátszik a teteje és azt visszahajtod a paplanra.
Aztán ahogy egyre melegebb az idő, úgy csökkennek a rétegek is.
Hú, nem tudom, ez mennyire érthető... :)
Amikor ágyneműt cserélsz, elég a takaró-lepedőt kimosni (a párnával és a lepedővel), a paplanhuzatot viszont elég sokkal ritkábban, hisz nem abban alszol.

B. Gabi írta...

értem én, a filmekben látni ezt, de a kávés dologra mi a logika? :) amúgy ez sem tetszik, mert aki nem egy pózban alszik éjjel, annak reggelre rendesen összekeveredik a takarója :)

Alexandra írta...

Hát, a kávéra nem tudom a magyarázatot. Talán elfelejtik, kinek is kéne kivinni, mire az illető megeszi a kaját?

Azt elfelejtettem írni, hogy a takaró-lepedőt meg be szokták tűrni a matrac alá 3 oldalt, mert így nem rúgod le éjjel a takarót. Ezt sem nagyon szeretem, mert akkor fentről kell bemászni a takaró alá... arról nem is szólva, amikor éjjel fel kell kelnem Zsebihez :)

B. Gabi írta...

Nahát, ez a három oldalról betűrés iszonyú rosszul hangzik, szerintem az emberek 99%-a úgy alszik, hogy a takarót a lábai közé teszi néha, vagy kidugja egyik-másik lábát, és még sorolhatnám... namost úgy aludni, hogy ezt nem tehetem, börtön.
Mondjuk ez lenne a legnagyobb bajom... :)