2012. február 14., kedd

Új családtagok

Még novemberben vettünk két tyúkot, két Rhode Island Red fajtát:

Balra Kotkoda, jobbra Henrietta

Kotkodának és Henriettának neveztük el őket. 
Amikor megvettük őket, még csak 26 hetesek voltak, de már tojtak. Illetve, amikor hozzánk kerültek, tartottak egy másfél hetes mosolyszünetet, de azóta tényleg (szinte) minden nap számíthatunk a napi két tojásra.
Az kiderült az elmúlt pár hónapban, hogy Kotkoda zsidó, Henrietta pedig katolikus: az előbbi szombaton nem tojik, az utóbbi vasárnap tart munkaszüneti napot.

Kotkoda értelemszerűen a híres rajzos elődjéről kapta a nevét. Férjem egy kis nehézséggel küzd, amikor kimondja a nevét, ezért a szó inkább valahogy úgy hangzik, mintha a Kotkoda és a Crocodile (= krokodil) szavakat összekeverné. 
Miután ezen jót kacagtatok és megpróbáltátok kiejteni a szót, azt is elárulom, hogy kezdetben Kukorikunak nevezte, mert ez valahogy megragadt a fejében, annyiszor hallotta Zsebitől. Megígértük neki, hogy ha kakasunk lesz, majd úgy hívjuk, ne gyakoroljon hiába.

Hogy Henrietta honnan kapta a nevét, egyelőre maradjon rejtély :) Egyszer el fogom mesélni.

A két tyúk annyira bejött nekünk (rettenetesen szelídek, könnyen meg lehet őket fogni, szóval gyerekbarát madarak), hogy egy hét után vettünk még két kis csibét is. Ők már Sussex-i fehérek.



Ja és két kis kacsát is. Indiai futókacsákat. Mind a négy kis teremtmény kb. 1 hetes volt, amikor hozzánk kerültek.




Kezdetben egy madárkalitkában éltek. A kacsák persze rettenetesen rumlisak, ezért a kis csibék nem túl gyakran voltak tiszták, de túlélték a kalandot. A mai napig együtt alszanak.


Ilyen picik voltak :)




És aki arra tippelt, hogy a képen egy tyúkól látható, az helyesen gondolta :) A felső rész teteje felnyitható, oda szoktak a tyúkok tojni. Elméletileg az alsó, náddal borított részen alszanak. Gyakorlatilag azonban a tyúkok fent is alszanak, a sussex-i lányok és a kacsák pedig lent. 


Henrietta

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Akkor Én nyertem mert Én azt írtam, hogy tyukól. Magyar Kati