2012. február 3., péntek

Esős évszak

Az idei nyár január 30-ára esett. A többi napon szinte mindig esett... és látva a februári előrejelzést, ez már így is marad:


Mint a képen látható, pár nap kivételével minden nap több, mint 75 % esély van arra, hogy aznap esni fog. A maradék pár nap sem sokkal reménykeltőbb...
Pár napja még 37 fok volt, ma meg már 17.


Az esős időjárás nem csak Sydneyre, hanem úgy általában egész Ausztráliára jellemző. Tavaly ilyenkor súlyos áradások voltak Queenslandben, Victoria államban, NSW északi részén és Tasmaniában, idén ismét nagy területek vannak víz alatt, ha (még) nem is annyira rossz a helyzet, mint 2011-ben.


Theodore, Queensland (2011. január 1.)
Brisbane, Queensland (2012. január 7.)
A jelenség tavaly is és idén is a La Niña-nak tudható be.
Mi is az a La Niña?
Egyes években a csendes-óceáni passzátszél erősebben fúj az Egyenlítő két oldalán, így elfújja a meleg tengervizet Perutól Ausztráliáig. A melegebb tengerfelszín meleg, páradús levegőt eredményez, és az ilyen években Ausztrália és Ázsia egyes részein a sok csapadék miatt többfelé áradások alakulnak ki (1)




Lake Eyre száraz időszakban

Lake Eyre, amikor a La Nina hatására feltöltődik

Kíváncsi vagyok, mindennek milyen következményei lesznek idén... szerintem a kertünkben a növények már így is elég esőt kaptak :S


(1) http://www.idojaras.hu/la-nina-hutotte-bolygot-2011-ben




Nincsenek megjegyzések: