2010. szeptember 21., kedd

Kertünk virágai

Most, hogy napok óta olyan szép, nyárias idő van, kedvet kaptam egy kis kerti munkához. Inkább kint ültetgetek, szépítgetem a kertet, minthogy bent üljek a hűvös szobában. Mert sajnos idebent egyelőre hűvösebb van, mint odakint. 
A férjem szerint egyáltalán nem a szép időjárás az oka az én kerti tevékenységemnek, hanem a tény, hogy babát várok. Szerinte én mindig akkor foglalatoskodom ilyesmivel, amikor terhes vagyok. Mit tagadjam: ilyenkor valóban több energiát érzek magamban :) Biztos van benne egy kis fészekrakási láz is, mint ahogy az elmúlt másfél hónapban a lakásban is sok változás történt. És még nincs vége a munkának :) Megint csak a férjem szerint én csak barkácsolni használom őt, mert alig fejezünk be valamit, már mondom a következő ötletemet, hogy mit kell majd legközelebb megoldani. Pedig igazán nincs panaszra oka: még csak két és fél éve vagyok itt és már másodszorra vagyok terhes. Ami azt jelenti, egész sok időt töltök a kertben munkával :D
Apám szerint igazából csak arról van szó, hogy a vér nem válik vízzé, és bármennyire pesti lányként nőttem fel, mégis csak kiütközik a paraszti vér :D
Isten tartsa meg jó szokásomat :)

Meg kell említenem azt is, hogy Zsebitől nagyon sok segítséget kapok. Amikor ma szedtem össze a leveleket, akkor ő is segített őket a gyűjtődobozba tenni, vagy amikor az epreket ültettem, akkor kis kezeivel szórta a föld (illetve a fólia) tetejére a mulcsot. Amikor pedig meg akartam a növényeket öntözni, türelmetlenül sírva fakadt, hogy kivettem a kezéből a vízzel teli kannát... :( Alig tudtam megnyugtatni, hogy csak közelebb akartam vinni a dézsához és természetesen Ő végezheti el ezt a fontos műveletet :)

Nálunk egyébként nem látni ágyásokat, veteményeseket, mindent vegyesen ültetünk. Igyekszünk permakulturális gazdálkodást folytatni, vagyis nem bolygatjuk a földet feleslegesen ásással, kapálással és a gazt is csak onnan húzzuk ki, ahol van helyette valami más, ami a talajt takarja. Ezért is van össze-vissza mindenfele ilyen fűszernövény, olyan fűszernövény, itt-ott egy-egy levendula, hogy azok távol tartsák a kártevőket. Ha valami megtámadja az egyik növényt, akkor kisebb az esélye, hogy a másik is megfertőződjön, mert a hasonló fajta messzebbre van ültetve. 
Arról meg már nem is szólva, hogy költségkímélően szeretnénk eljárni és a kertnek mindig csak akkora szeletkéjét akarjuk rendbe tenni, ami még jól esik. Így ez nem jár se túl nagy munkával, energiával, erőfeszítéssel, sem egyszerre túl nagy befektetéssel.

Íme, néhány kép kertünk virágairól:

A fűszernövényeim egyre dúsabbak


 Ezt a kis teraszt kigazoltam, a gaz helyére pedig fenyő mulcsot szórtam. A törökszegfűket még tavaly ültettem - gyerekkoromat idézik, a nagymamámnak volt törökszegfűje. A napelemes lámpa mellett citromfa áll.




 Három fajta levendula a kertben...

 
... a negyedik fajta, a francia levendula pedig a teraszon.
Levendulát egyébként több helyre is ültettem szétszórva, jó haszna van a kártevők ellen, ráadásul szép is és illatos is.

Lila virágok egy dézsában, lent a kertben. A harmadik fajta virág, ami épp csak látszódik, egy rózsaszín levendula. Ezeket mind pár hete ültettem ki.


Kangaroo Paw, vagyis Kenguru mancs. Évek óta cserépben volt, de szegény mindig valamelyik állat áldozatául esett. Most kiültettem, had növekedjen, szaporodjon. Láthatóan jól érzi magát. Őshonos növény, általában több színben is lehet kapni (piros, sárga, narancssárga), de nekünk csak ez a kis rózsaszín van. Egyelőre :)

 A tavaly ősszel ültetett kék áfonyánk :) Már ott vannak a pici bogyókezdemények :)

Fehér őszirózsa. Télen vettem, cserépben, aztán elszáradt, de kint hagytam a teraszon, hátha újjá éled - és milyen jól tettem! :) Most kiültettem, had nőjön szép nagy bokorrá :)

Syzygum Australis, vagyis ausztrál bozótcseresznye. Őshonos növény. Azért vettem, hogy a madaraknak kedvezzek és inkább ennek a bogyóit egyék, mint a gyümölcsöket.

Őshonos ibolya, talajtakaró növény. Igaz, most épp nem virágzik, de már olyan szépen terül és ennek úgy örülök :) Még csak pár hónapja vettem két cseréppel. Ez az egyik cserép eredménye.


Virágzik a kála.

Kertünk legértékesebb növEVénye :)
A pad melletti dézsába ma kiültettem 3 epret és 2 rukkolát, fekete fóliával borítottam a talajt, amit cukornád-mulccsal takartam le.



Szőlő

Az egyik eper, még a kiültetés előtt

Fűszer- és egyéb növények a terasz egy részén. Leghátul rukkola, utána egy szúnyogriasztó növény, előtte rozmaring (ebből is van néhány tő szanaszét), legelöl pedig kakukkfű (ebből is van három fajta).

Update (2010. szeptember 22):
Anyu felvilágosított: a fenti "törökszegfűnek" nevezett virág NEM törökszegfű. Ó, mennyi év és én megvezetve éltem...! Szerencsére még megvan a kis táblácska a névvel, de attól nem lettem okosabb: angolul szimplán szegfűnek hívják. Úgyhogy ha valaki tudja, milyen szegfűm van, kérem ossza meg velem. Előre is köszönöm.

Update 2. (2010. október 14.):
A "törökszegfű" nemzetiséget váltott: német szegfű vagy alpesi szegfű a becses neve.
Egy rejtéllyel kevesebb :)

4 megjegyzés:

B. Gabi írta...

Úgy megnézném már azt a kertet, annyi jót írtál róla, és kellően buja, szóval frankó lehet :) Itt jön az ősz, ott meg a nyár, zseniális :)

Alexandra írta...

Hát, elég buja, az biztos :) Nem az a tipikus ausztrál (vagy magyar) díszkert. Anyósom nem is szereti, mert állandóan potyognak a levelek (!) és a gallyak (!), de ez nem is meglepő, amikor ő az oposszumokat sem szereti, mert azok meg teleszarják a kertjét, a madarak meg csak kárt okoznak.
A mi kertünk ezzel szemben túl naturalista :)))
Ma vettem még két levendulát, egy rózsaszínt és egy fehéret. Menthetetlen vagyok :)))

B. Gabi írta...

Ez legyen a legnagyobb hibád :)

Tücsike írta...

Annyira hasonló a két szegfű, hogy majdhogynem mindegy! :))

http://www.botanikaland.hu/dianthus-barbatus/torokszegfu/

http://www.botanikaland.hu/dianthus-plumarius/tollas-szegfu/