2010. október 8., péntek

A krumplifarmer esete a maratonnal - Érdekességek Ausztrália történelméből

avagy amit nem találsz meg a történelemkönyvekben

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy maratoni futóverseny Sydney és Melbourne között. A táv 875 kilométert jelentett, melyet a futók kb. 5, de inkább annál több nap alatt tettek meg. 

1983-ban egy 61 éves krumplifarmer jelent meg a versenyen, a farmerekre jellemző kezeslábasban, gumicsizmában és ő is kért egy start számot. Mindenki nevetett, azt hitték, az öreg csak viccel, de mivel erősködött, ő is a rajthoz állhatott.
A furcsa farmer megjelenésénél már csak a futása volt mosolyt fakasztóbb: ellenben a többi futóval, akik a futóktól (akkoriban) megszokott módon nagyokat "léptek", az öreg mozgása szinte a tyúklépésre emlékeztetett. Másban is különbözött a többi maratonistától: míg azok éjszakánként 6 óra alvást engedélyeztek maguknak, a farmer néha egyáltalán nem aludt vagy csak 2-3 órára dőlt le. 
5 napig figyelte Ausztrália az eseményt, vajon az öreg célba ér-e egyáltalán.
Az utolsó nap, amikor a többi futó felkelt, sehol sem látták az öreget - csak a célhoz érve találkoztak vele újra :)

Cliff Young 5 nap, 15 óra és 4 perc alatt tette meg a Westfield Sydney-Melbourne Ultramaraton távját, elsőként beérkezve. A másodiknak beérkező futónak ehhez 6 napra és 1 órára volt szüksége.
A futóverseny történelme alatt, melyet 1983 és 1991 között évente rendeztek meg, csak 4 alkalommal sikerült ezt az eredményt megdönteni, összesen 2 futó által és legalább 3 olyan győztes van, aki a később Young-csoszogásként elhíresült futótechnikát alkalmazta a táv megnyeréséhez.


Híradás az 1983-as Westfield maratonról

Cliff Young egyébként egy 8,1 km2-es birkafarmon nőtt fel, ahol a családnak 2000 birkája volt. Cliff itt futkározott ebben a stílusban a birkák után...

Cliff Young

Forrás: 
- a férjem

6 megjegyzés:

Emo es Gergely írta...

AAAAAAh Ez nagyon jo!!!

JuditAu írta...

Ez de érdekes sztori!!! :) Köszi!

Alexandra írta...

Egy kis extra infó:
A maraton alatt a 80 éves édesanyja volt az edzője :)

Unknown írta...

Még jöhet ilyen történet! Ez tetszett!

B. Gabi írta...

Áááá, ez nagyon tetszett :))) Köszi! :))

Alexandra írta...

Örülök, hogy mindenkinek tetszett :)