2011. február 22., kedd

Zsebi 23 hónapos

Még 1 hónap és már 2 éves!

Na lássuk, hogy állunk:

Elsőként a fizikai erejét kell kiemelnem, mert nagyon erős és ügyes. Mindenhova képes felmászni, így a kertben szívesebben választja a sziklafalat, mint a lépcsőt. Ha valamibe kapaszkodik, akkor ügyesen fel tudja húzni magát, illetve lóg egy darabig.
A fúrót és az elektromos csavarbehajtót annyira szereti, hogy kinyitja az ajtót a tárolónak használt lépcsőháznál, felmegy a lépcsőn, megkaparintja a fúró dobozát és le is jön vele. Pedig az a doboz elég nehéz...!
A lépcsőn már egyébként is előszeretettel közlekedik fel-le kapaszkodás nélkül, gyakran váltott lábbal. 

Szeret mindenféle felnőttes dolgot csinálni, pl. füvet nyírni, locsolni a virágokat (akár kannából, akár slaggal). A kertben egyébként is nagyon szeret lenni.
A konyhában is segítőkész, főzni csak az ő jelenlétében lehet. Ilyenkor felültetem a konyhapultra és onnan segít kavargatni az ételt, felverni a tojásokat, kóstolni a nyers süteménytésztát, megenni a gyümölcsöket, amiket a reggelibe készülök tenni, vagy elrágcsálni a zöldségeket, amiket a salátába tennék. 
A kávégépet is imádja, olyannyira, hogy képes felmászni a szemetes tetejére, onnan a munkapultra, feláll és odamegy a géphez. Ott pedig megpróbál kávét főzni vele... Ha a szemetest eltoljuk, akkor ő visszatolja. 
A mosogatógépből szeret kipakolni és eltenni mindent a helyére. Egy kis segítség még kell neki, de alapvetően tisztában van azzal, mi hova való és maminak milyen mániái vannak (fekete tányérokat csak a feketékre, fehéreket a fehérekre, stb). Evés előtt ő szokta az asztalhoz vinni a tányérokat, evőeszközöket, sót-borsot, majd evés után előszeretettel szedi össze a mosatlant és viszi őket a konyhába. 
A mosogatás gyakorlását egyelőre hanyagoljuk, mert már így is sokat játszik a vízzel. Szerintem előző életében delfin volt. 
A mosógépet szereti beindítani (mami nélkül is), be- és kipakolni a ruhákat, majd megpróbálja őket kiteregetni. A csipesz használata még nem megy, de a rázás és rúdra pakolás annál inkább.

Enni elég ügyesen eszik. Szombaton egy étteremben vacsoráztunk és úgy fogta a kést és a villát, ahogy kell, és megpróbált felnőtt módra enni. Elég ügyesen ment neki, igaz, néha azért kézzel besegített :)
Itthon szereti ő elosztani a húst, ő rakja a tányérunkra. Utána pedig szívesen eszik a mi tányérunkról :)
Mostanában már a salátaleveleket is megeszi, így ezzel sincs gond.

A játszótéren, ha lehetősége van más rollerével játszani, akkor ügyesen gyakorolja a használatukat és egyre jobban megy neki. A görbe csúszdán pedig nem csak lecsúszni szeret, de visszamászni is :)
Próbálgatja a karácsonyra kapott háromkerekű biciklijét is, de hajtani még nem tudja. Viszont már eléri a pedálokat :)

Nyelvi fejlődése:
Egyre több szót próbál kimondani. Két nyelv közül általában azt használja, amelyik nyelven a szó kiejtése egyszerű, de azért ez nem minden esetben igaz. 
Angol szavak (zárójelben amit nem ejt ki): do(or), (out)side, ca(r), bye-bye esetében nem ejti a j hangot, come, go, daddy helyett dede,
Magyar szavak: mama, sza(ndál), pá-pá, szi(j)a (vagy see ya? :D), ba(rack), ka(j)a, kaka, baba, sí(r), ótó (=autó), papa, te(lefon), de, nem.
A víz pedig nála va. Nem tudom, milyen nyelven.
Mivel két nyelvet tanul, nem aggódom, de az biztos, hogy már nagyon várom, hogy beszéljen :)
Biztos vannak még szavak, amiket képes kifejezni, csak ennyi jutott most az eszembe. 

A fogmosás egyre jobban megy. Persze nekem ritkán hagyja, hogy megmossam, de azért előfordul, hogy én is hozzájuk férek harc nélkül. Ő maga egyre ügyesebb. 

Rettenetesen makacs tud lenni. Sokszor nem fogad el semmilyen segítséget, mert ő maga akar megbirkózni a feladattal. Ha meg nem megy, akkor dühös. Ha meg kell a segítségünk és mi nem értjük, mit akar, megfogja a kezünket és odavezet minket, ahova kell :)

Szobatisztaság: 
Egyre gyakrabban alszik pelenka nélkül éjszaka is (nappal már kb. egy éve úgy alszik). Éjszaka, ha felkel, mindig megkérdezem, akar-e pisilni. Ha szerencsém van, igen, ilyenkor nyugodtabb vagyok, hogy biztosan nem fog bepisilni. Ha nem akar pisilni és másodszorra is felébreszt és át akar jönni a mi ágyunkba, akkor teszek rá egy pelenkát a biztonság kedvéért. 
Múlt héten úgy vittem el a heti bevásárlást intézni, hogy egyáltalán nem volt rajta pelenka. 4 és fél óra alatt kétszer vittem el pisilni és száraz nadrággal hoztam haza :) Az már más kérdés, hogy amikor az apja becsukta maga mögött a bejárati ajtót, hogy felmenjen az autóhoz kipakolni belőle a cuccot, akkor bepánikolt és bepisilt... de legalább itthon történt és nem vásárlás közben :)
Itthon is egyre gyakrabban adok rá alsónadrágot, hogy gyakorolja azt is, hogy pisilés előtt le kell venni. Még előfordulnak balesetek.
Ha nincs ilyen ruhaakadály, akkor viszont nincs baleset sem, minden megy a bilibe vagy a wc-be. A wc-re, ha rajta van az ülésszűkítő, akkor elé teszi a kis dobogóját, így fel tud ülni rá.

Mostanában elkezdett énekelni is, illetve dúdolni. Emellett gyakran táncra perdül, sőt, megfogja a kezünket és minket is a szoba közepére húz, hogy táncoljunk :)

Ami problémás, az a lefekvés ideje. 9 óra előtt ritkán tudom ágyba tenni, általában meg kell várnom, hogy ő legyen elég álmos és hajlandó legyen lefeküdni. Akkor sem biztos, hogy nem kell 1 órát az ágyánál ülnöm, mire tényleg elalszik. 
Napközben hol alszik, hol nem, de sokszor hiába látom rajta, hogy fáradt és azért nyűgös, nem hajlandó lefeküdni és elaludni.
Mostanában elég hisztis is, ha valami nem úgy történik, ahogy ő akarja.
A tiltásokra fittyet hány. Sokszor hiába mondom neki valamire, hogy nem szabad, egyik fülén be, a másikon ki. 

Sophie-val szemben időnként csinál butaságokat, de másfelől meg barátságos vele. Ha véletlenül visszük a babakocsit valahova (pl. vásárláshoz), akkor azt csak ő tolhatja, az én kezemet eltolná (azért minden nem történhet úgy, ahogy egy majdnem-két-éves akarja).

A mesék hallgatásához egyelőre nincs türelme, de a zenét szereti. Néha azért szívesen játszik a könyvekkel.
Szeret firkálni is, ezt ösztönzöm is, papírra persze. Egyszer pedig megpróbálkoztunk a festéssel is. Mi tetszett benne neki a legjobban? Hát persze, hogy a víz :)))

Összességében egy vidám, okos, élénk, erős, energetikus, segítőkész gyerek, aki nagyon sármos is tud lenni,  és persze rengeteg örömet és boldogságot okoz a szüleinek :)
















A képeket Ági barátnőm készítette. Köszönet érte!

7 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon jok a fotok! Gratula :-)
Az alvas majd beallhat korabbra, ha kicsit nagyobb lesz, most meg tul erdekes minden ahhoz, hogy az masod/sokadrangu legyen :))))

B. Gabi írta...

Én nagyon hiányolom régóta a jó kis videókat, ahol Zsebi hallatja a hangját!!! Amúgy ügyes, és jó kis életrevaló pasi :) Kíváncsi vagyok, a Hugi mennyire lép a nyomdokaiba :)

Alexandra írta...

@Szilvi:
Remélem is, hogy beáll, mert most gyakran kapok olyan tanácsot, hogy zárjam rá az ajtót és hagyjam sírni, de azt nem akarom. Nem hiszem, hogy az jó módszer lenne. Egyébként is eleget alszik, még így is ő ébred a legkorábban.
Meg hát félek is attól, hogy ha korábban aludna el, korábban is kelne, arra pedig végképp nincs szükségem :D

@Gabi:
Nagyon készülök felrakni néhány videót, csak olyan nehezen megy! De lesz, lesz, lesz :)

Unknown írta...

SZIA ANREA.SZOKTAM OLVASNI AMIT ÍRSZ.ÉLETRE VALÓ A KIS SRÁC,DE AZÉRT NEM IRIGYELLEK ,HA MAJD KETTŐ UTÁN KELL SZALADNOD.VAGY HÁROM UTÁN ? ARANYOSAK TUDNAK LENNI,MEG FÁRASZTOK.TIMINEK IS MINDEN IDEJE DÁVIDRA MEGY,NAPPAL KEVESET ALSZIK ÉS ELRONTOTTA,AZT SZERETI HA MELLETTE VAN.NA DE HÁT MUNKA IS VAN AMIT EL KELL VÉGEZNIE.MAJD OLYAN LESZ MINT ÉVA VOLT.KIMENTEM VÉSZTŐN A FRANCIA VÉCÉRE ,OTT VOLT BANDI IS ÉS ÜVÖLTÖTT HOL AZ ANYUCIKÁM ? NAGYANYÁTOK HOZTA UTÁNAM A VÉCÉRE.PUSZI NEKTEK.ÉVA

Bárió írta...

Gratulálok,milyen szép kisfiú...csak jobb,hogy ketten vannak már.Ez fél éve nálunk is így van már.Kicsit későn vettem észre ma a blogodat és már késő van,de még visszatérek,mert nagyon sok kérdésem lene Ausztráliáról,ahová talán elindulunk hamarosan az én legszebb fodrász feleségemmel ( írtam is ehhez a témádhoz)...
Üdv:
Auguszt Gábor
ui.:Nem tudom Facebookon jelen vagy-e?

Alexandra írta...

@Éva:
Nincs azzal baj, ha "elkapatta" :) Vegyen egy hordozókendőt, akkor dolgozni is tud és Dávid is folyamatosan vele lehet :)

Alexandra írta...

@Gábor:
Bizony jobb, hogy már ketten vannak :)
A FB-on mint privát ember fent vagyok.