2010. május 30., vasárnap

Fogorvosnál

Amíg otthon éltem, én bizony félévente ellátogattam a fogorvoshoz. Megnyugtató volt, hogy minden rendben, időnként leszedettem a fogköveket és ez még pénzbe sem került. Jó érzés volt 5 perc alatt túl lenni az egészen és mosolyogva kisétálni a rendelőből. 

Az egész egy kiesett töméssel kezdődött. 2-3 fogorvosnál is jártam, mire véletlenül Mariannhoz kerültem. Megemlítettem neki, hogy szeretném az összes tömésemet kicseréltetni fehér színűre. Ő volt az első, aki nem tartott nekem kiselőadást arról, hogy ez miért nem ajánlott, helyette csak tudomásul vette a kérésemet. Az a bizonyos fogam végül gyökérkezelést igényelt, de mikor végzett vele, csak annyit mondott, hogy akkor a legközelebbi alkalommal elkezdjük a tömések cseréjét és adott egy következő heti időpontot. Úgy örültem, hogy nem felejtette el és nem kellett megint szólnom!
Mikor az összes fogam rendben volt, természetesen nem kaptam új időpontot, csak a szokásos elköszönést, hogy fél év múlva ellenőrzés. 
Komolyan vettem az üzenetet és fél év múlva ismét ellátogattam hozzá - emlékszem a meglepődött arcokra (az övére és az asszisztensére), hogy valóban csak ellenőriztetni jöttem :) Talán akkor még úgy gondolták, hogy ez is el fog múlni, az ilyen fehér hollókból nem sok van. De aztán hamar megszokták, hogy én bizony valóban évente kétszer felkerestem a rendelőt.

Sajnos itt más a helyzet. 
A fogorvosok magánpraxisban rendelnek és költségüket még részben sem fedezi a Medicare (helyi TB). Ha csak ellenőriztetni akarom a fogaimat, az is minimum $47 (kb 7500 Ft), de az összeget szeretik feltornázni. Erre az egyik módszer, hogy röntgen felvételt készítenek a szádról, képenként $38-ért. Szerintem ez már rosszul kezdődik és teljesen felesleges beidegződés. A röntgen nem veszélytelen dolog és rutinból való használatát teljesen elítélem. Egy gazdag ország pénzpocsékolásának tartom. Bőven elegendő lenne indokolt esetekben használni.
Fogkő eltávolításra időnként szükség van. Még otthon is, évente vagy 2 évente egyszer le kellett szedetnem a köveket. Soha nem alakult ki sok, a költségét pedig a TB fedezte.
Itt a fogkő eltávolítás az első alkalommal $95 (kb 15200 Ft)! 
NIncs egy éve, hogy otthon elmentem a magyar fogorvosomhoz, de azóta nagyon kövesedtek a fogaim! Nem tudom miért, hisz cukrot nem eszek, gabonát jóval kevesebbet, ugyanakkor egy kicsit több kávét és bort iszom, mint korábban. 
A mostani időpontra elvittem a kisfiamat is. Szeretném megőrizni a jó fogait, hogy soha ne legyen szüksége tömésre. Szeretném, ha hozzászokna a fogorvoshoz, hogy megvizsgálják a fogait, hogy azokat rendszeresen ellenőriztetni kell. 
Egyelőre a fogmosással nem állunk valami jól, mert ha meg akarom mosni őket, teljesen összeszorítja a száját. Az egyetlen módszer, ami időnként működik, hogy egy textil pelussal napközben letörlöm a kis fogait. Egyelőre csak 8 van neki, de már látom, hogy 3-4 új fogacska próbál utat törni magának. 
Kisfiam fogainak ellenőrzése kb. egy 2 perces művelet volt: az ölembe vettem úgy, hogy a kis lábai a derekam körül voltak, a fejét pedig a lábaimra hajtottam. A száját sokáig nem tartotta nyitva, azt nem akarta hagyni, hogy a fogorvos sokat matasson benne, de az segített, hogy végignézte az én fogaim kezelését. Persze, az ő költségét is felszámolták $49 értékben. 


A számla teljes végösszege $267.50 lett, ami kb. 42800 Ft, attól függően, most mennyit is ér a dollár...  

Nem tudom, hogy milyen az ausztrálok fogainak általános állapota, de nem hiszem, hogy fél évente járnának fogorvoshoz. Főleg nem ilyen árak mellett.Egyszer láttam egy vitaműsort a tévében, hogy miért nem fedezi a Medicare a fogorvosi költségeket és jó-e az, ha az ausztrálok ázsiai országokba járnak fogorvosi kezelésre. Megszólaltak olyanok, akik megjárták és olyanok is, akik teljesen elégedettek voltak. Ugyanaz, mint otthon: angolok és más nemzetiségűek mennek fogászati turizmusra Magyarországra. Csak itt meg ázsiai országokba.


Szerintem minimum a gyerekeknek ingyenessé kellene tenni a fogorvosi kezeléseket, felnőtteknek pedig legalább a beavatkozások egy részét a Medicare-nek fedezni kellene. Látogatáshoz is lehetne kötni, például ha évente legalább egyszer elmész, akkor kapsz valami kedvezményt vagy ilyesmi. Ha meg a látogatás és a fogkő eltávolítás ingyen lenne...! Ez az ország lenne a kánaán :)))

Ejtsünk egy szót a fogorvosi rendelőről is.
Ahol én voltam, három fogorvos dolgozik. A recepcióssal találkozol először, aki - ha először jársz ott - ad egy kérdőívet, amit ki kell töltened. Voltál-e kórházban, van-e krónikus betegséged, van-e allergiád, stb. 
Maga a fogorvosi helyiség kicsi, egyszerű, elegáns. Körben alacsony szekrénykék, zárt ajtókkal. A szék, amibe beleülsz, egyáltalán nem emlékeztet az otthon megszokott fogorvosi székekre, mert nincs mellettük az állvány a pohárral. Csak egy szék. Aztán amikor beleülsz, a doki a széket szinte függőleges helyzetbe állítja, vagyis lábaid fel, fejed le. A fejed felett a mennyezeten egy lapostévé valamelyik csatornával és a megszokott fogorvosi lámpa. 
Az asszisztens végig fogja a nyálszívót, nem akasztják be a szádba, nincs szükség a segítségedre (na jó, van olyan hely, ahol ezt te csinálod, de az ár ettől nem lesz olcsóbb).
Nincs szükség öblítésre sem, mert a csővel mindent kiszippantanak a szádból.
A röntgenre sem kell átmenned egy másik helyiségbe. Épp csak a fejedhez húzzák egy másik gép csuklós karját (addig észre sem vettem, hogy egyáltalán ott van), rád terítenek egy védőköppenyt, doki és aszisztens ki a szobából, doki megnyom kint egy kapcsolót, kész is a felvétel.
Persze, ehhez a technikához, eleganciához kell is az a sok pénz, magas ár.Az biztos, hogy én is és a családom is elmegy a fogorvoshoz, ha Magyarországon járunk. 
És nem csak a költségek miatt.

Nincsenek megjegyzések: