2011. február 18., péntek

Egy felújítás képekben

A hálószobánkra már nagyon ráfért egy felújítás. Nem szeretem a padlószőnyeget, mert szerintem igencsak egészségtelen, a mienk pedig ki tudja, mikor lett lefektetve. Több, mint 10 éve, azt biztos.
A fal színével sem voltam kibékülve, mert úgy nézett ki, mint ami koszos fehér, közben meg halvány kék akart lenni, ami néha zöldbe játszott. 
A szoba levegője is állandóan dohos volt, mert az ausztrál házak nem a megfelelő szigetelésről híresek, úgyhogy sajnos a penészedéssel is küzdünk. 

Mivel mindannyian ebben a szobában alszunk, szerettem volna, ha még Sophie születése előtt felújítjuk a szobát - nos, ezt csak 95 %-ban sikerült megvalósítani, mert már csak a szegőlécezés és a bútorok bepakolása maradt a születés utánra :)

A padlóburkolatot már hónapokkal korábban megvettem - az ebayen, persze :) 
6 doboz valódi tölgyfa padlóburkolat, kb. 10,5 m2, összesen $130-ért - jó üzlet, nem? 1 négyzetméternyi laminált padló kerül kb. $50-ba a helyi barkácsáruházban, a Bunningsnál. És ha még elmondom, hogy az eladó 2 percre lakik tőlünk és ajándékba kaptunk hozzá alátét fóliát is :)))
Kiszámoltam, hogy mennyi kell a hálószobánkba és arra számítottam, hogy épp csak elég lesz, de a vágások, hulladék miatt ki kell majd pótolnunk a mennyiséget, de végül nem volt rá szükség: egy kb. 10x15 cm-es darab maradt meg az egészből, köszönhetően az átgondolt lerakásnak :)

Azt hinné az ember, hogy könnyű felújítást végezni egy olyan párnak, ahol a férj építész, a feleségnek pedig kivitelezőként komoly felújítási tapasztalata van. De nem, ez nem így van, hisz nehogy már egy nő adjon instrukciókat egy férfinak, hogy mit milyen sorrendben kellene csinálni...! (Soha nem lehetsz próféta a saját családodban).
Sikerült azonban közös nevezőre jutnunk (a humor nagyon fontos a házaspárok között!) és még a padló lefektetése előtt lefestettük a nyílászárókat, valamint a falakat és a mennyezetet egy rétegben. Zsebi természetesen mindenből kivette a részét és lelkesen nehezítette a munkát :)

A képeken nem nagyon látszik, de a falak homoksárga színt kaptak, a mennyezet fehér lett. A penészes foltok speciális alapozást kaptak, ami tudom, nem oldja meg a problémát örökre (kíváncsi vagyok, meddig fog tartani a hatása), de ez egy régi ház és nem érdemes rá túl sokat költeni. Remélhetőleg a gyerekek nem lesznek egyetemisták, mire felépítjük az új házunkat, ahol a szigetelés kiemelt jelentőséggel lesz kezelve. 
Felkerült a falra egy elektromos lapos radiátor is (ebay, Melbourneből, $30), illetve két olvasólámpa az ágyunk fölé (Ikea). 
Az eredménnyel mindketten nagyon elégedettek vagyunk. Jó érzés bemenni a szobába :)

Ezt találtuk a szőnyegpadló alatt

Összefolyó

Leraktuk a parkettát csak ideiglenesen, hogy lássuk, elég lesz-e

Zsebi pedig ki is próbálta

A fiúk munkában

Zsebi fest

"Freskó" - Zsebi rajza a frissen festett falon. Tollal, persze.

A Művész

A kész padló

Az ilyen részletek miatt (is) jobb a házi kivitelezés: tökéletesen beszabott padló
Ilyen volt 3 éve...

... és ilyen lett a padlócsere után.

Az ablak, melynek léte Magyarországon nem lenne engedélyezve 

Zsebi ágya

6 megjegyzés:

Misi írta...

Miért nem engedélyeznék azt az ablakot?

Az új hálószoba egyébként jól néz ki!

Alexandra írta...

@Misi:
Köszi :)
Azért, mert a ház oldalhatáron áll és az ablak és a kerítés között kb. 60 cm van. Magyarországon nem építhetsz be ekkora ablakot abba a falba, amelyik a határon van, csak egy max. 40x40cm-eset, azt is bizonyos magasságban.
Ez az ablak nagyon sok fényt enged be a szobába, a kerítés elé pedig növények vannak ültetve, így inkább olyan benyomást kelt, mintha a trópusokon lennénk.

Kitti :) írta...

nagyon szép lett! :),ügyesek vagytok! + csúcs a Zsebi freskó ;-)

Unknown írta...

Ügyik vagytok! Szép lett! Sokkal-sokkal jobb, mint előtte!

Unknown írta...

Az összefolyó mit keresett a szobában a szőnyegpadló alatt????

Alexandra írta...

Nem tudom, hogy mi volt ez az a helység eredetileg, amikor a ház épült. Talán konyha. Az biztos, hogy ez a rész utólag lett a házhoz építve.