2011. március 3., csütörtök

Szülés utáni alak

Mivel tudom, hogy olyan olvasóim is vannak, akik épp első gyermekükkel várandósak, az előző bejegyzésem névtelen hozzászólója kapcsán fontosnak tartom megjegyezni:
Igen, az alakod meg fog változni szülés után és nem valószínű, hogy egyből fel tudod venni a régi ruháidat.

Ennek több oka is van:

1)
Ha anyatejjel táplálod újszülött csecsemődet, a melleid megduzzadnak. Valószínűleg már a várandósság során azt fogod tapasztalni, hogy be kell szerezned néhány új melltartót, egy-két számmal nagyobb kosármérettel. Vigyázz, a körméreted lehet, hogy ugyanakkora marad, de a kosár biztos nő. Ha korábban pl. 70B-t hordtál, lehet, hogy most 75D kell.
A melleid növekedése már problémássá teheti régi blúzaid felvételét. Egyszerűen nem tudod majd begombolni őket.

2)
Amikor megszülöd piciny gyermekedet, egy pár napig még akkora hasad lesz, mint aki 5 hónapos terhes. Ez teljesen természetes! Gondolj bele: a méhedben eddig benne volt egy baba, a szerveid át voltak rendeződve (na azért nem lettek összekuszálva, csak félre lettek tolva), és a méhednek is idő kell, hogy fokozatosan visszahúzódjon akkorára, mint a terhesség előtt volt. Ezért is javasolják, hogy az első 6 hétben ne erőltesd meg magad, mert bármennyire jól érzed magad, testedben még zajlanak ezek a folyamatok. 
Természetesen hasad mérete napról napra csökken, változik.
Ha tehát korábban szűk felsőket hordtál, mert büszke voltál lapos hasadra, akkor ezek a ruhák egy ideig felejtősek.

Van azért jó hír is: vissza lehet nyerni a régi alakodat, sőt, akár jobb is lehet!

Az étkezés valóban fontos, de nem csak a várandósság alatt és után, hanem mindig. Bármennyire egészségesen étkezel, nem valószínű, hogy szülés után pár nappal ugyanakkora lesz a súlyod, mint várandósság előtt. Lehet, hogy vannak ilyen ritka szerencsések, de komolyan mondom: nem valószínű. Ne ess kétségbe, ha ez nem így történik. 
Azt szokták mondani, hogy 9 hónapba telik, míg felszeded a sok kilót, 9 hónapba telik az is, mire leadod őket. Nos, ez nem ennyire fekete-fehér. Életmódodtól függően ez lehet egy hónap is, de akár egy év is. 

Ki szokták emelni a mozgás fontosságát. Igen, valóban fontos. De ez is életmód függő. Én speciel a szülések után soha nem tornáztam direkt azért, hogy visszanyerjem az alakomat, mégis rengeteget mozogtam. Most, a második gyerekkel még többet is, mint a kisfiam születése után, hisz pont abban a korban van, amikor izeg-mozog, amikor megfogja a kezemet, hogy odavigyen, ahol mutatni akar valamit. Míg e sorokat írom, legalább tízszer fel kellet már állnom, hogy megnézzem mit csinál éppen vagy hogy mit akar megmutatni.
De pontosan erről a fajta mozgásról született az a bejegyzésem, aminek folyamodványaként ezt írom.
Mindezek mellett a kisfiamat hetente viszem úszni, ahol én magam is benne vagyok a vízben, így én is mozgok. 

Vannak olyan gyakorlatok is, amelyeket már egyből a szülés után lehet gyakorolni annak érdekében, hogy a has mielőbb visszanyerje régi formáját. Ilyen például, hogy naponta kétszer legalább fél óráig hason fekszel és a hasad alá egy nagy párnát teszel. Ezt két hétig érdemes csinálni. 
Én kaptam a kórházban egy sztreccs anyagú bandázst is, amit folyamatosan hordtam (éjjel-nappal), hogy a hasam mielőbb visszahúzódjon.

Szóval kedves várandós kismama, ne ess kétségbe, ha egy ideig nem tudod a régi ruháidat hordani. Biztos vagyok benne, hogy sokkal több olyan olvasóm van, aki szülés után pár nappal még nem tudta felvenni a régi ruháit (talán egyet-egyet, amelyiknek olyan volt a szabása), és időbe tellett, mire visszanyerte régi alakját.
Ha egyáltalán visszanyerte.

Na erről beszéltem :)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ahogy látom, gyorsan kellene még egy gyeremek, és ezzel párhuzamosan egy harmadik kéz. Azért kiváncsi lennék, ezt hogy fogod megoldani :D
SzSz

Unknown írta...

Tenyleg 3 gyerkoc van betervezve? :-)
Jovore, ha osszeszedem magam, majd meglatjuk, hol hajlok ra, hol meg.... :)

B. Gabi írta...

:) Haláli a kép :))))))) Még még még, és a videókat is várom!!!!!! (öreg indián nem felejt!) :)

Alexandra írta...

Azt hiszem, a harmadik gyereknél már beszerzünk egy háton hordozót is, a fejemre pedig majd valami csillagos csúcsos sapkát teszek, hogy jobban emlékeztessek egy karácsonyfára.
Félek, hogy sapka nélkül inkább a málhás szamárra emlékeztetném az embereket... :D