2012. április 19., csütörtök

Házi készítésű fogkrém

Rettenetesen egyszerű és pillanatokon belül kész van. Ára töredéke a bolti fogkrémeknek, hát ha még valami bio csodáról van szó.
Nem habzik ugyan, de használata teljesen tiszta érzést kelt és kellemes az illata. 
A gyerekeknek vettem egy fluormentes fogkrémet és hasonló összetevői vannak, mint az én házi készítésűmnek. 
Tényleg érdemes kipróbálni. 




Hozzávalók
2 egység szódabikarbona
2 egység kókuszzsír, olvadt vagy kenhető állapotban
2 egység xilit (nyírfacukor)
2 egység Kálcium-Magnézium por* elhagyható**
pár csepp 100 %-os illóolaj (pl. borsmenta, kamilla, stb)


Az egység lehet bármi, csak mindegyiknél ugyanaz legyen: teáskanál, evőkanál, stb.


A xilitet kávédarálóval finomra őröljük. Ha nincs Kálcium-Magnézium porunk, helyette nyugodtan használjunk  tablettát és azt is őröljük finomra. 
Az összetevőket összekeverjük és tégelybe öntjük. Vagy eleve a tégelyben keverjük ki. 
Kész :)




Az én próbakeverékemet csapott kávéskanállal mértem ki. Illóolajként 1 csepp kamillát és 2 csepp borsmentaolajat kevertem bele, de ez ízlés szerint variálható. Aki nem szereti a mentát, használjon mondjuk narancs illóolajat. Nagyon fontos az illóolaj tisztasága, csak 100%-osat használjunk!


*Az első adagot CaMg nélkül készítettem, őrlés nélkül, az új adagot már őrléssel és háromszoros adagban. Ez utóbbihoz hozzáadtam még két kávéskanál kókuszzsírt, hogy elérjem a megfelelő állagot. Az illóolaj mennyiségét is növelnem kellett, így kb. 8-10 csepp borsmenta és 6 csepp kamilla került a keverékbe.


A xilit nem csak édesítő szerepet tölt be, de fogvédelmit is. Erről bővebben itt olvashattok.
Az eredeti receptben só is van, de azt egyszerűen kihagytam.


Had jegyezzem meg a fogmosáson túl az étkezés fontosságát: amióta paleo vagyunk, egyáltalán nincs fogkövem.



**Frissítés, 2012. június 16
A fogkrémet azóta többször is elkészítettem, azzal a különbséggel, hogy a CaMg port már soha nem teszem bele. Amikor azzal készítettem, a fogkrém enyhén sárgás színű lett egy idő után - és hát ki akar sárga fogkrémet használni?!?


Ötlet
Az elkészült fogkrémet tedd nagy méretű (60 ml-es) fecskendőbe (gyógyszertárban kapható). Így úgy tudod kiadagolni, mint a hagyományos fogkrémeket és nem kell a tégelybe nyúlkálni a fogkeféddel vagy valami mással. Sokkal higiénikusabb.

3 megjegyzés:

(undine) írta...

Köszönöm az ötletet! Én is megalkottam a saját fogkrémemet e tied nyomán, kissé más összetevőkkel (ásványi fogpor, himalaya kristálysó, kókuszsír, illóolaj) és kiderült, hogy nemcsak hogy nagyon jó, de még arcradírnak is tökéletes! :) A gasztroblogodból is sok ihletet merítek, meg ezen is sok újat olvasok, ami tetszik! Nekem is bejött nagyon a J. Liedloff könyve, még terhesség alatt olvastam szerencsére, az EC-ről kicsit lemaradtunk, elmúltunk már félévesek :) Köszi!!

Alexandra írta...

Jól hangzik a te változatod is.
Sosem késő minden alvás után rátenni a babát a bilire ;)

Névtelen írta...

Nagyon tetszik az ötlet.