2010. december 17., péntek

A pelenkázás alternatívája II.

Zsebi már 9 hetes volt, amikor véletlenül ráakadtam Szirka blogjára. Egy kicsit alaposabban körülnéztem a blogon, megnéztem a kezdeteket és ekkor találtam egy képet, amin megakadt a szemem: a csecsemőt az anyja a mosdó fölé tartotta.

Előző bejegyzésemet egy kérdéssel kezdtem, amit még nem válaszoltam meg:
Gondolkoztatok már azon, hogy mit csináltak ősanyáink, amikor még nem volt pelenka? Mit csinálnak azok a népek, ahol nem csak az eldobható pelenka luxus, de a textil pelenka is, sőt, a mosáshoz a víz is? Ott is felnőnek a csecsemők, mégis, hogyan?

Ez a kérdés sokat motoszkált annak idején a fejemben, ezért is keltette fel a kép az érdeklődésemet. A módszer, melyet Szirkáék is alkalmaznak, az EC, amely az "elimination communication" szavak kezdőbetűiből jön össze, magyarul talán - az elég szerencsétlenül hangzó - "ürítési kommunikációnak" lehetne fordítani.
A módszer lényege, hogy a csecsemők ösztönösen jelzik, ha pisilniük, kakilniuk kell, ugyanúgy, mint ahogy azt jelzik, ha éhesek vagy álmosak. Mi felnőttek igyekszünk a gyermekünket már a kezdetektől megérteni és az ösztöneiket kielégíteni - az ürítés pedig ugyanolyan természetes igény, mint a többi, amiről gondoskodni kell. 
A pelenka, bár látszólag egy igény kielégítése, valójában inkább kényelmi eszköz, hisz a csecsemő éjjel-nappal viseli, a gyermek jelzéseit, hogy pontosan MIKOR van szüksége az ürítésre, figyelmen kívül hagyva.

A módszer nem új, nagyon is régi, de a "fejlett, civilizált" országokban elfelejtett tudás.


A gyermek igényeire való ráhangolódás több módon lehetséges:
a) időzítés
b) viselkedés megfigyelése
c) "megérzés"


Mit jelentenek ezek pontosan?


a) Időzítés: a saját gyermekünk rutinját megfigyelve kitapasztalható, hogy mikor szokott pisilni, kakilni. A legtöbb anyuka például hamar megtanulja, hogy a gyermeke mikor szokott kakilni. Az ilyen helyzeteket megelőzve a pelenka helyett egyszerűen más alternatívát ajánlunk a gyermekünknek. Mindjárt rátérek ezekre is.
Egy csecsemő általában az étkezést követő 10 percen belül szokott egyszer pisilni, majd fél órán belül még egyszer. Természetesen a korral és a hozzátáplálással együtt változnak a szokások is.


b) Viselkedés megfigyelése: ha egy baba pisilni / kakilni akar, akkor ugyanúgy, mint ahogy az éhségnek hangot ad,  ezen ösztönét is jelzi valamilyen módon. Itt segítség lehet a Dunstan bébi nyelv és a tapasztalat. Biztos tapasztaltatok már olyasmit, amikor a baba le-lecuppan a mellről, mint aki eszik is, meg nem is. Tudom, bosszantó tud lenni :) - ilyenkor a baba általában pisilni akar. 


c) Megérzés: vannak olyanok, akik néha megérzik, hogy a baba pisilni / kakilni akar. Például úgy érzik, mintha a baba lepisilte volna őket, pedig szó nincs erről (főleg, amikor az pelenkában van). Általában amikor az ilyen helyzetekben felajánlják a babának az ürítést, ő boldogan meg is teszi.



Hogyan tud egy csecsemő pisilni / kakilni, ha nem a pelenkába?

Természetesen úgy, hogy segítünk neki. Kibontjuk a pelenkából és valami olyan alkalmatosság fölé tartjuk, ahova elvégezheti a dolgát: pl. egy bili vagy egy kisebb, erre tartott műanyag edény fölé, vagy a mosdó fölé, stb. Amikor a baba pici, elég kényelmetlen őt a WC fölé tartani, mert be kell görnyednünk a megfelelő magassághoz. A mosdó szerintem egy jó alternatíva - ha nem idegenkedsz ettől a megoldáshoz. Én nagyon gyorsan beszereztem egy kisméretű bilit, térdelőhelyzetbe ereszkedtem úgy, hogy a pici bili a combjaim között volt, Zsebit pedig a bili fölé tartottam, ami ebben a helyzetben egyáltalán nem volt megerőltető. 
Ahogy a gyerek nő, úgy lehet kitapasztalni a korának megfelelő pozíciót. Amikor már biztonságosan tud ülni, akkor már az is elég, ha szükség esetén a bilire ültetjük. 




Tehát az EC-vel is kell pelenkát használni?


Nos, mi már modern mamák vagyunk és az esetleges balesetek elkerülésére igen, használunk. DE: szívesebben használunk mosható pelenkát az eldobató helyett, mert a mosható pelenkában a gyerek érzi a nedvességet, kényelmetlenül érzi magát és ezért jelez, az eldobható pelenkában nem érzi a nedvességet. 
Ugyanakkor, a baba sokkal többet tud pelenka nélkül lenni, ami jót tesz a kis bőrének is, illetve nélküle könnyebben tud mozogni. 




Mi ennek az egésznek az előnye? 


Több előnye is van:
- gyermeked igényének jobb megértése, az ösztöneinek kielégítése. A gyerek jelzi az igényét, te pedig ezt nem hagyod figyelmen kívül;
- kevesebb pelenkát kell mosni;
- azok a gyerekek, akik "csak" pelenkába vannak csomagolva, kb. 6 hónapos korukra megtanulják, hogy ürítési igényüket teljesen felesleges jelezniük, hisz nem kapnak rá választ. Megtanulják, hogy a pelenka azért van, hogy minden abba menjen, nekik maguknak sem kell ezzel foglalkozniuk. Aztán amikor be akarod vezetni a bilit, nem értik, mit akarsz? Mi ez a marhaság, hogy bili, amikor van ez a szuperflancos, állatfigurás, jól bevált kis pelusom?!?
Az EC-s gyereknek a bili nem egy idegen tárgy. Zsebi 17 hónapos volt, amikor egyszer magától odament a bilihez és ráült, hogy belekakiljon, anélkül, hogy bárki mondta volna neki. Ismerte a bilit, tudta, hogy mire való. Nem érezte úgy, hogy valami újat várunk tőle, hisz amióta az eszét tudta, a bili jelen volt az életében.




Ez biztos nagyon időigényes, mert állandóan figyelni kell a gyereket.


Miért, egyébként nem figyelsz a csecsemődre? A jelzéseit viszonylag hamar meg lehet tanulni. Ahogy megtanulod azt, hogy hogyan sír vagy milyen mozdulatai vannak, ha éhes, ugyanúgy erre is rá lehet jönni. Azt pedig nem figyeled a 24 óra minden percében, hogy vajon éhes-e már, ugye? :)




Mettől meddig lehet elkezdeni ezt a módszert? 

A születéstől kb. 6 hónapos korukig nyugodtan el lehet kezdeni.



Ez az egész ilyen egyszerű?

Nos, nem úgy történik, hogy elkezded, aztán pár héten belül már nincs is szükség pelenkára, mert a baba mindent a bilibe csinál. Ez egy út, aminek a sikeressége hullámzó. Mi speciel minden pillanatát sikerként éltük meg, mert minden alkalommal, amikor a pisi vagy a kaki a bilibe ment a pelenka helyett, már örültünk. 
Voltak hónapok, amikor hetente vagy kéthetente egyszer lett kakis a pelus, a többi ment a bilibe. Voltak olyan hónapok, amikor annak is örültem, ha egyáltalán a bilibe kakilt :D A pisilés is változó volt, ha 50%-os sikerességünk volt, már annak is örültem. Nem a százalék volt a fontos, hanem hogy egyáltalán valami :)
Az biztos, hogy Zsebi ma, 20 hónapos korára nagyon-nagyon ritkán pisil / kakil máshova, mint a bilibe. Ha máshova teszi, azt szándékosan teszi, egyfajta tudományos célzatból. Egy időben például az állva pisilést gyakorolta, ilyenkor még egy üres dobozba is belepisilt. Mostanság néha megfogja a kis serpenyőjét, a fütyije elé tartja és belepisil :D
Ha elmegyünk valahova, akkor menet közben is lehetőséget adok neki a WC-zésre, így például a heti bevásárlásunk során rendszeresen beviszem a helyi könyvtár nyilvános WC-jébe, ahol el tudja végezni a dolgát.

A napközbeni alvások kb. 1 éves kora vagy még régebb óta pelenka nélkül történnek és ez idő alatt egy kezemen ha meg tudnám számolni, hányszor pisilt be. 

Az éjszakai bepisilések hullámzóak, mert függ attól is, hogy elalvás előtt mikor pisilt utoljára, mit evett / ivott és hogy felkelés után milyen gyorsan van lehetősége pisilni. 




Az evés befolyásolja a pisilést?


Igen, nagyon is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy például a tejtermékek fogyasztása fokozott vizeletválaszt váltanak ki, ezért vacsorára érdemes az ilyesmit kerülni. Nem jó ötlet a lefekvés előtti kakaó sem, ha gyermekünket épp szobatisztaságra próbáljuk szoktatni. 
Vannak, akik érzékenyebben reagálnak például a paradicsomra és ezek fogyasztása után többet pisilnek. 
Zsebi a rizstej fogyasztására is így reagál. 
Érdemes megfigyelnünk a saját gyermekünk reakcióit.




Hogyan kezdjem el az EC-t?


Például úgy, hogy amikor gyermeked felébred, egyből ajánld fel neki a lehetőséget a pisilésre. Ahogy nekünk, felnőtteknek ingerünk van erre ébredés után, úgy a csecsemőknek is. 
Vagy evés után ne tégy rá pelenkát, hanem figyeld meg a viselkedését, illetve vesd be az időzítést. Hamar ki fogod tapasztalni a rutinját.




Mi van, ha tartom a bili fölött és nem akar pisilni?


Erőszakosan nem működik a dolog, hamar rájössz. A gyermeked jelezni fog (ficánkolni), hogy nem akar abban a pozícióban lenni, mert nem akar pisilni. Általában ha 1-2 percen belül nem pisil, akkor érdemes abbahagyni a műveletet. Készülj fel, lehet, hogy 5 perc múlva már akar :D




Azt hiszem, sokat tudnék még a módszerről mesélni, arról, hogy nálunk hogyan működött, nekünk milyen tapasztalataink voltak. 
Számomra az, hogy a gyermekem pár hetesen, hónaposan bilibe volt képes végezni a dolgát, rácáfolva mindenféle "idegi érésre", eléggé meggyőző volt. 
Az biztos, hogy a kistesóval már a születéstől fogjuk gyakorolni ezt a módszert. 






Aki kíváncsi a módszerre bővebben, annak ajánlom Szirka blogját, ahol nagyon sok információ elérhető a témával kapcsolatban. 
Természetesen magam is szívesen válaszolok a  felmerülő kérdésekre :)

1 megjegyzés:

B. Gabi írta...

Na végre el tudtam olvasni a posztot, bár engem már nem érint, mégis jó tudni erről, ha a környezetemben lesz babaváró, mindenképp népszerűsítem ezt :)