2010. július 6., kedd

Zsebi júniusban

Zsebi az elmúlt egy hónapban rengeteget fejlődött. 

Testi fejlődés:
4 új fog. Két őrlő alul és 2 őrlő felül. Mindez az alatt a 2 hét alatt, amit a Fülöp-szigeteken töltöttük. 
Magasságra szerintem nőtt. Hogy mennyit, azt nem tudnám megmondani, mert nem szoktam mérni, de végre el kezdtük hordani az 1-es méretű ruhákat. A lába is nőtt, a csipogós cipőjét már nem sokáig fogja hordani. Rendeltem is egy eggyel nagyobb számút :)
Súlya továbbra is 10 kg. 


Értelmi fejlődés:
Fel tud ülni a kis játék motorra és már hajtani is tudja. Elképesztő, hogy tanulta meg: az egyik pillanatban még csak ült rajta és tolni kellett, a következő pillanatban pedig már kipróbálta a nagyobb gyerekektől ellesett tudományt és már lábbal hajtotta! Nagyon ügyes.
Mindenhova felmászik, a mászókák kezdenek értelmet nyerni. Múlt héten levittük a játszótérre, ahol nem csak felmászott a csigacsúszdáig (a csúszda 360 fokos fordulatot tesz), de nagyon ügyesen a tetejénél megfordult, hasra feküdt és le is csúszott rajta! Nagyon tetszett neki, mi meg repestünk a büszkeségtől és a meglepődéstől :)

Továbbra is imádja a telefonokat, számítógépeket. Ezekért bármikor, bárhova villámgyorsan felmászik, s miután megszerezte őket, boldogan nyomkodja rajtuk a gombokat. A telefonnál hallózik ("aó").
Bárhol szálltunk meg, kedvenc játéka a telefon volt. Szerintem mi soha nem voltunk elérhetők a recepcióról :)

A szavakat egyelőre csoportosan használja: 
pl. a "de" szócskát mondja simán a "de"-nek megfelelően (nagyon ügyesen alkalmazza és szinte folyamatosan...), de daddy is "dede".
A "te" szócska egyrészt személyes névmás, másrészt a telefon is "te". 
A kutya továbbra is "kuta", ugatása "a-a".
A "nem" szócskát helyesen alkalmazza.
 Egyéb, igazi szavakat még nem mond, de ezen nem is vagyok meglepődve, lévén hogy két nyelvet hall egyszerre. 
A magyart egyértelműen érti. Ha azt mondom neki, hogy vegyen fel valamit, azt felveszi, ha kérdezem, hol az almája, megmutatja-előhozza. Ha azt mondom neki, menjen oda daddyhez, akkor odamegy.

A mosogatógépet bekapcsolja, elindítja, leállítja. (Ennek azért annyira nem örülök...).
A konyha továbbra is az egyik kedvenc tartózkodási helye. Ha főzök, látni akarja, mit csinálok és ő is kavargatni akarja az ételt. 

Képes egyedül inni pohárból, bögréből, akkor is, ha nincs füle. Palackból is ügyesen iszik. Egyébként csak vizet kap, vagy nagyon ritkán az én langyos-hideg citromos, gyenge teámból kortyol egy keveset.

Ha olyanja van, akkor enni is tud egyedül, szépen kanalazza be az ételt. 
Az evési szokásaira egyébként a legkisebb panaszunk sem lehet, sőt. Mindent megeszik. A gyümölcsöt, a zöldséget, húst, mindent. Az almát magától elveszi és elkezdi majszolni. Vagy ha a kezünkben látja, akkor ki akarja venni, mert neki is kell :) A háját néha kiköpi (soha nem pucolom meg neki), de ha túl van a nehezén, akkor szinte a csutkát is megeszi :D 
Kedvenc gyümölcse továbbra is az áfonya, azt csak úgy tömi magába. 
Reggelente a müzlit, vagy az abból készült zabkását is befalja. Megeszi a rántottát, tükörtojást és a húsokat (steak-eket), amiket sütök. Igazából bármit készítek, azt ő is megeszi. Soha nem készítek gyerekváltozatot. Egyedül a salátalevéllel van gondja, mert azt még nem tudja rendesen megrágni.
Észrevettem azt, hogy ha több fogásos ételsort kap, akkor többet eszik. Míg az egyféle ételből már látszólag tele van és nem kér többet, ha egy másik fajta ételt ajánlok neki, akkor abból is eszik. És még a desszert is belefér, ha van :)


Zsebinek van humorérzéke is :) Időnként félrehajtja a fejét és úgy néz, míg végül elmosolyogja magát :) Elbújni úgy szokott, hogy a szeme takarásba kerül. Lassan "elbújik", szemét rád szegezve, majd ugyanolyan lassan előbújik :)
Másik szórakozása, hogy feláll az asztalra vagy az etetőszékére, meredten néz téged és közben egyre közelebb jön hozzád. Szája szegletében sejtelmes mosoly, mert tudja, ha lelép az asztalról, te el fogod kapni :) És persze le is lép :)


A Fülöp-szigeteken egyszer azt ecseteltem épp valakinek, hogy milyen a magyar nyelv. Zsebi a karomban ült, meredten nézte beszélgetőtársamat. Aztán amikor azt mondtam, hogy a magyar nyelvtan nagyon nehéz és nem hasonlítható semmihez, Zsebi elkezdett bólogatni, megerősítve, amit mondtam :) Olyan viccesen jött ki, mint aki azt mondja, ő aztán tudja! :)))


Szereti a nagyobb gyerekeket figyelni és játszani velük. A legó (duplo) építőkockáit összerakja és szétszedi. 


Megtanult szépen lépcsőzni is. Felfele már nagyon gyorsan megy és viszonylag biztonságosan, lefele attól függ, mekkora a lépcsőfok magassága. Segítséggel lefele is ügyesen tud már menni.
A gyaloglással nincs gondja, most már fut :) 


Továbbra is szopizik elalvás előtt és éjszaka. Mostanában éjszaka többször felsír, talán növési fájdalmai vannak.

Nem is tudom, mit mondhatnék még, körülbelül ennyi az elmúlt havi lényeg. 


Nincsenek megjegyzések: