2013. június 5., szerda

Mosószappan

Nagyanyáink mindent hasznosítottak. Régen mindennek értéke volt, még a szemétnek is. Minden jó volt még valamire, amire meg tényleg nem volt szükség a ház körül, elvitte az ószeres.
Ma már semminek sincs igazán értéke. 
Azzal a technológiával, mellyel állítólag könnyebbé tesszük az életünket, csak újabb és újabb problémákat gyártunk magunknak. 
A használt háztartási olaj például környezetszennyező, ezért elméletileg tilos lenne a lefolyóba önteni, helyette külön kellene gyüjteni és a megfelelő helyen leadni. Vajon hányan teszik valóban ezt? 

Nem igazán volt ez számomra probléma addig, míg szert nem tettem egy olajsütőre, amiből előbb-utóbb le kellett cserélnem az irdatlan mennyiségű olajat. Nem öntöttem ki, hanem hasznosítottam:  mosószappant készítettem belőle.


Mielőtt munkához látsz, vegyél fel gumikesztyűt és védőszemüveget! Lúggal dolgozni veszélyes! A mérgező alapanyagokat (lúg, marószóda) jól zárható helyen tárold, ahol gyerek nem férhet hozzá! 


Nagyon fontos, hogy szappankészítésnél minden hozzávalót grammra pontosan ki kell mérni, ehhez pedig egy digitális mérleg a legalkalmasabb. Ne kerekítsd a mennyiségeket!

Hozzávalók

180 g hideg víz
67 g marószóda (más néven nátrium-hidroxid, NaOH)
500 g használt olaj
14 g esszencia olaj (nálam eukaliptuszolaj)

A hideg vizet egy üvegedénybe öntjük. A marószódát kimérjük és lassan a vízbe öntjük. Kanállal összekeverjük, hogy hamarabb oldódjon. Ez a lúg. Vigyázz, az üveg fel fog melegedni!
Egy nagy műanyag keverőedénybe öntjük az olajat, majd ebbe a lúgot. Egy botmixerrel óvatosan, hogy ki ne fröcsögjön (ne mozgassuk a botmixert függőlegesen, csak a keverőtál alján), alaposan összekeverjük a két anyagot addig, amíg az be nem sűrűsödik. Akkor jó, amikor olyan sűrű, mint a puding, ami még nem hűlt ki. 
Ekkor beleöntjük a masszába az esszencia olajat és azzal is alaposan elkeverjük.

A masszát szilikon tepsibe vagy egy sütőpapírral alaposan kibélelt tepsibe öntjük. A tetejét lefedjük, majd az egészet törölközővel bebugyoláljuk. Így pihentetjük 24 órán át. Ekkor óvatosan kiborítjuk a formából egy sütőpapírral kibélelt tálcára vagy más sík felületre és még egy hétig hagyjuk száradni. 

Botmixer helyett lehet kanállal kavargatni is, de akkor órákig is eltart, mire a folyadék besűrűsödik.6 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia,
abszolut naiv a kérdesem, soha nem készitettem mosószappant, de annyira egyszerünek tünik, hogy lehet, megprobälom.

A kérdésem csak annyi lenne, hogy nem tiszta hanem hasznält olajból készült szappan ???


Köszi a tippet és elöre a válaszodat is.

Alexandra írta...

@Szilvia:

Valóban: nem tiszta, hanem használt olajból készült a szappan.

Készíthető tiszta olajból is, akkor alkalmas mindennapi mosakodásra is, így viszont csak mosószappan.

Természetesen ezzel is lehet kezet mosni, például ha az erősen szennyezett, olajos (pl. autószerelés után).

A használt olajat egy sűrű szövésű szűrőn át leszűrtem, hogy azért ne legyenek benne nagyobb darabok, de az apró szennyeződések lemerülnek az edény aljára, amiben a használt olajat tárolom. Amikor kimérem az 500 ml-t, ügyelek arra, hogy ez a szennyeződés ne kerüljön át a keverőtálba.

Ha tiszta olajból készíted, akkor érdemes kellemes illatű esszencia olajokat használni és akár ajándéknak is jó. Jómagam Aldiban vettem hozzá az olivaolajat, ott elég olcsó, a salátára viszont jobb minőségűt használok.

Alexandra írta...

Bocs, 500 gramm, nem ml.

Kiddy írta...

Szia!

Pont azon bosszankodok hetek óta, hogy tele a használtolajos kannám és mindig elfelejtem elvinni a Molhoz, kiüríteni. Hm, lehet, hogy akkor mégsem viszem el. =D
Lehet szerinted úgy használni, hogy lereszelem és beteszem a mosógépbe, egy kis tasakban (mint amibe a mosódiót tesszük)?

Más: köszi, hogy írtál anno a Dunstan bébinyelvről, volt alkalmam megfigyelni, hogy tényleg működik. Bámulatos. =)

Alexandra írta...

@Kiddy:

Még csak le sem kell reszelni. Én egy negyedet tettem be a mosólabdám mellé és elégedett voltam az eredménnyel. De a nagyon piszkos ruhákat én be szoktam áztatni előtte.
És ha még többet akarsz spórolni, próbáld ki vele a mosogatást is ;)

Örülök, hogy másnál is működik a Dunstan :)

Kiddy írta...

Hú, hát én azért reszelném, mert egyszer próbáltam egy darab bolti mosószappant csak úgy betenni, de "taknyos" maradt néhány ruha, aztán ebből az élményből indultam ki. =)
A mosogatós tippet köszi!
Annyira hihetetlen nekem, hogy zsiradékból lehet zsíroldót készíteni, de hát évszázadok óta így van ez. =)