2012. november 23., péntek

Minden, ami a kisbabának NEM kell

avagy mi az, ami inkább maradjon ki a babakelengyéből

Annyiszor hallom, hogy egy gyerek felnevelése sokba kerül, pedig úgy érzem, ez nem feltétlenül igaz.
A magazinok és a net tele van listával, hogy a kismama megfelelően fel legyen készülve a csöppség fogadására.
De vajon tényleg mindenre szükség van? Vagy azért vesszük meg a dolgokat, mert mindenki megveszi? Vagy azért, mert észre sem vesszük, hogy hiúsági kérdést csinálunk a dologból és úgy gondoljuk, ha nem vesszük meg az ilyen-olyan tárgyakat, akkor a) nem adunk meg mindent a gyereknek, b) csórónak hisznek minket?
Tudom milyen érzés ott állni a csurig megrakott polcok előtt és csodálni az édes kicsi ruhákat, a színes játékokat, a macis / nyuszis / x (tetszőlegesen behelyettesíthető) mintás ágyneműket, áhítattal végigsimogatni a gyönyörű bölcsőket és elábrándozni azon, hogy hogyan rendeznénk be a babaszobát, ha lenne rá elegendő pénzünk.
Én is izgatottan terveztem a gyerekszobát, vettem bútorokat, díszítgettem, aztán pár hónappal a kisfiam születése után rá kellett jönnöm, hogy az egésznek nincs is akkora jelentősége. A szoptató fotel valójában csak útban van, a játékok elöntik a lakást, az édes kis ruhácskákat talán egyszer, ha hordta.

Mai felgyorsult világunk egyértelműen fogyasztásra ösztönöz, vegyél minél többet, minél újabbat, kövesd a divatot, költsd a pénzt, ne csak a sajátod, de a bankét is.
Ne dőlj be ennek. Nem kell egy vagyont elköltened a gyerekedre. Attól nem ő lesz gazdagabb, hanem a kereskedő.
Add meg helyette azt, amire a legnagyobb szüksége van: Te magadat.

pólya: igazából miért is kellene? Megszokásból?

babafürdető / fürdető krém: a legjobb fürdető a víz. Nem kell bele semmilyen vegyszer. A gyermeked nem lesz olyan piszkos, hogy indokolt legyen bármilyen vegyszer - még ha az természetes összetevőkből is áll.

testápoló: jobb, ha semmilyen vegyszert nem használsz a baba bőrére.

popsi kenőcs: használj mosható pelenkát az eldobható helyett és akkor nem szárad ki a baba bőre. Ha mégis bepirosodna, használj inkább shea vajat.

hintőpor: inkább ne...

vízhőmérő: hogy csinálták anyáink? Elég, ha a könyöködet beledugod a vízbe. Ha kellemesnek érzed, tökéletes a hőmérséklete.

babakocsi: vegyél inkább hordozókendőt. Ha ragaszkodsz a kocsihoz, vegyél inkább használtat. Egy halom pénzt megspórolhatsz.

csecsemő mérleg: csak saját magadat idegesíted, hogy gyarapodik-e a gyerek. A legtöbb országban egyáltalán nem követelmény, hogy minden étkezés után lemérd a gyereket. Sőt, még a napi mérés sem az. És ezek után a hetiről is hamar leszoksz. A ruhákon látni fogod, hogy már megint nőtt.

cumi: inkább tanuld meg a Dunstan bébinyelvet.

játékok: teljesen felesleges játékokat venni. Először is, ajándékba kapsz majd egy csomót. Ha kevésnek is tűnik, hidd el, bőven elég lesz. Az első pár hónapban nem fog semmit sem játszani, tehát a 6 hónap alatti játékok egyből kilőve. Teljesen feleslegesek az anyagból varrt kis könyvecskék is. A mi gyerekkorunkban sem voltak, mégis felnőttünk a stimuláló hatásuk nélkül. Pénzkidobás.

pelenkázó asztal: egy erre a célra kinevezett asztal is megteszi, amire vastag takarót és lepedőt helyez az ember. Mi egy tálcát készítettünk és helyeztünk egy komód tetejére és azt használtam mind két gyereknél kb. 7 hónapos korukig. Utána már az ágy vagy a szőnyeg kényelmesebb volt.

popsitörlő: elismerem, hogy kényelmes megoldás. Mégis, a legjobb popsitörlő a víz. Ha kakis a babád feneke, mosd le vízzel a mosdóban vagy a zuhanyozd le. Házilag is kiváló törlőkendőt lehet készíteni, tiszta alapanyagokkal, ami ráadásul sokkal olcsóbb, mint a bolti változat.

Fültisztító pálcika: jobb, ha nem turkálsz a fülében. Amennyire a textilpelenkával ki tudod tisztítani, bőven elég.

kiságy: akkor látom  értelmét, ha a kiságy egyik oldalát eltávolítod és az egészet odatolod az ágyad mellé. Ajánlom figyelmedbe az együtt alvást. Másfelől, teljesen felesleges vadonat újat venni. Ha már veszel, vegyél használtan. Remek állapotú használt kiságyakat lehet venni.

fejvédő a kiságyba: ez most komoly?!?

szobahőmérő: ha a baba veled alszik, ez is felesleges.

cumisüveg és minden, ami hozzá jár: erre csak akkor van szükség, ha nem tudod szoptatni a babát. Ne vedd meg előre.

szoptatós párna: évezredekig egész jól megvoltunk nélküle... talán te is megleszel ;)

mellszívó: csak akkor kell, ha nem tudod igény szerint szoptatni a babát.

bébi cipők: amíg a gyerek nem tud járni, teljesen felesleges cipőt húzni a lábára.

pelenka szemetes: miért, az igazi szemetes nem jó? Egyébként is olcsóbb mosható pelenkát használni.

köldökápoló szerek: bevallom őszintén, nekem semmi ilyesmim nem volt a két gyerekhez...

kifogó fürdőkesztyű: egy textil pelus vagy egy kis méretű törölködő bőven megteszi. 

babahinta: helyette inkább hordozd a babát. 


11 megjegyzés:

Erika írta...

Mindennel egyet értek (kivéve az együtt alvást, de csak azért mert az se neki se nekünk nem jött be, 6 hónapos kora után saját ágyikóba tettem). De tény, hogy én is sok mindent eladtam már. A bébiőrtől kezdve a járókáig, pelenkázó stb. Igazad van!Jó kis cikk volt:-)

Névtelen írta...

Kedves Alexandra!

Köszönöm a gondolatokat! Nagyon hasznosak! Tavasszal tervezünk babát vállalni a párommal és engem mostanában foglalkoztatnak ezek a kérdések. Nagyon tetszik az oldalad, gyakran látogatom a receptek miatt, többet elkészítettem már és mindegyik szuper:) Nagyon aranyosak a gyerekek is! Nekem is nagy álmom egyszer eljutni Ausztráliába ... talán egyszer összejön,ki tudja!

Minden jót kívánok nektek! Üdvözlettel: Markó Ildikó

Alexandra írta...

@Erika:
Ha úgy is érzed, nem is jött be, hidd el, ez az első 6 hónap rengeteget számít :)

@Ildikó:
Köszönöm a kedves szavakat :) A legjobbakat kívánom a baba vállaláshoz!

Névtelen írta...

Hi, szuper a lista, helyettem "beszeltel", de kimaradt az egyik legnagyobb átverés a babyphone.

Üdv SzSzilvi

B. Gabi írta...

Navégre!!!! Ez így helyes!

Névtelen írta...

Nagyon szubjektív...

Kiddy írta...

Nagyon névtelen...

=P

Miért legyen egy személyes blog objektív? =D

krisz írta...

Babakelengye szempontjabol Ausztralia maga a paradicsom.
Ujdonsult anyakent magam se tudtam mire van igazan szuksege majd a gyermekemnek csak elkepzeleseim voltak. De szerencsere a holmik 90%-at hasznaltan vettem meg, igy kevesebbet koltottem es megis ugy ereztem mindent megadtam neki. Ami pedig nem valt be azt eladtam szepen. Es tenyleg eleg sok holmit vettem majd adtam el szinte azonnal, mert szepen csengo volt de baromira hasztalan. De szerencsere itt Ausztraliaban nagy a hasznalt piac. :) Raadasul nem egy-ket dolog kicsit dragabban ment el, mint ahogy vettem. :)

Névtelen írta...

Elég régi a bejegyzés, de azért megírnám a vélemény.
A cikkben felsorolt tárgyak, eszközök egy részével egyetértek, valóban feleslegesek tudnak lenni, de jó pár dolog felkerült a listára, amire csak meresztettem a szemem. Néhány példa...

Popsitörlő: nem csak a fenekét, hanem a egész alfelét végig szoktuk törölgetni pelenkázás során. És nem, nem fogom egy nap hatszor tus alá tenni a gyereket.

Babahinta: Nem egy kötelező darab, de gondolom azt nem kell említenem, hogy fejleszti a gyerek idegrendszerét. A miénk imádja, sokszor maga kéredzkedik bele és akár fél-háromnegyed órát is szívesen eltölt benne. Szóval nem volt pénzkidobás.

Kiságy: ne azért aludjon a gyerek a szülői ágyban, mert meg akarom spórolni a gyerekágy árát, hanem mert úgy látják a szülők, az jobb lesz neki. Mi például úgy döntöttünk, hogy kezdetektől külön szobában, saját ágyban aludjon. Egyrészt nem lesz gond később az elválasztással, másrészt így jóval pihentetőbb az alvás a szülőknek (de talán még a gyereknek is).

Babakocsi: hadd ne kelljen szerencsétlen Anyukának mindenhova a vállán hordania a gyereket, pláne, ha mondjuk fel is van cuccolva egy bevásárlás során. Rengeteg olyan szituáció van, amikor egy babakocsi igenis praktikus. Például a mi fiunk elég későn kezdett el járni, megnézném, hogy ki hordozna folyamatosan egy 12 kilós gyereket. Ikrekről meg ne is beszéljünk...

Szóval szerintem az egész cikket inkább a "Nekem ez jött be" érzés lengi körül. Kész tényként közli, mire nincs szükség, ahelyett, hogy azt sugallná, érdemes kétszer meggondolni, mit veszünk a babának.


Egy megkönnyebbült apuka :)

Névtelen írta...

Egyetértek az utolsó hozzászólóval. Nálunk is szóról szóra így történtek a dolgok. :)

Alexandra írta...

@Kedves névtelen, de megkönnyebült apuka :)
Ez itt csak egy személyes blog, minden amit írok, a saját szemszögemből, a saját véleményemet tükrözi.

Továbbra is fenntartom azt, amit a posztban írtam, teljesen feleslegesnek tartom őket.

A pospsitörlő egy kényelmi eszköz. De ha már annyira kell, akkor itt van természetes alapanyagokból, házilag készíthető változat:
http://alexandrainaustralia.blogspot.com.au/2012/02/nedves-torlokendo.html

Babahinta: ha valaki hordoz, felesleges.

Kiságy: van egy másik posztom, mit is mondok, nem egy, hanem legalább kettő, ami az együttalvásról szól. Érintem azt is, hogy mennyivel pihentetőbb az alvás így. Tudom, mert mindkettőt kipróbáltam. Úgyhogy ha nincs kiságy, nem csak pénzt lehet megspórolni, de senkinek sem kell kiszállni a jó mleg ágyból azért, hogy a kisbaba meg legyen etetve.
És nem, nem lesz később gond az elválasztással.

Babakocsi: szó se róla, bevásárláshoz, cipekedéshez praktikus, ha az ember abba teszi a megvásárolt árut.
Hm, várj csak, lehet, hogy akkor inkább egy bevásárló kocsira / kerekeken guruló táskára lenne inkább szükség, és nem babakocsira?

+Kész tényként közli, mire nincs szükség, ahelyett, hogy azt sugallná, érdemes kétszer meggondolni, mit veszünk a babának."
Talán inkább el kéne olvasni a posztot még egyszer, akkor biztos feltűnik, hogy több helyre (pl. babakocsi, kiságy) odaírtam: ha már ragaszkodsz hozzá, vegyél egyet használtan.
Igaz, a popsitörlőhöz nem, de talán ez érthető is :)