2012. november 27., kedd

Miles Olson: Unlearn, Rewild

... amit talán úgy lehetne lefordítani, hogy Elfelejtve, visszaállítva


Egy könyv arról, hogyan lehet a nyugati társadalmi rendszeren kívül élni, pénz, áram, folyóvíz és csatorna nélkül.

Fenntartható fejlődés. Ismerős szavak, ugye? Mégis, inkább így kéne őket emlegetni: fenntartható? fejlődés?
A szerző egyértelműen amellett teszi le a voksát, hogy egyik sem. Ha viszont nem, akkor hogyan tovább? Hogyan lehet kitörtni a megszokottból? Hogyan lehet új életet kezdeni? Hogyan lehet egyáltalán élni a civilizációs vívmányok nélkül? A rendszeren kívül? Egyáltalán hol? És mit együnk?

Mai világunk oly mértékben elrugaszkodott a természettől, hogy legtöbbünk egy erdő közepén életképtelen lenne. Egy olyan erdőben, mely valójában tele van élettel: ehető növényekkel és állatokkal. Pedig nem is olyan régen, pár generációval korábban ez elképzelhetetlen lett volna.

A könyv felidéz jó néhány elfelejtett tudást és továbbiak felkutatására ösztönöz. Nem egy egyszerű túlélő kalauz, annál sokkal több. Elmagyarázza, honnan ismered fel, hogy egy balesetben kimúlt állat vajon ehető-e még, hogyan vadássz, hogy kell az állatokat lenyúzni, hogyan tartósítsd és tárold az élelmiszert áram és persze hűtő nélkül, és így tovább. Sőt, hasznos tanácsokkal lát el a születés szabályozással kapcsolatban :)
Mindez nem jelenti azt, hogy vissza kell lépnünk a múltba, de tanuljunk elődeinktől.

Egyre többen vannak, akik hiszik és mondják, hogy az a civilizáció, amit ma ismerünk, összeomlásra van ítélve. Ez az összeomlás nem egyik napról a másikra történik, hanem egy lassabb folyamat. Az Egyesült Államokban egyre nő azok száma, akik a rendszeren kívül élnek. Bár vannak, akik maguk választották ezt az utat, többségük kényszer helyzetbe került.
Számukra az összeomlás már elkezdődött.

Készülj fel, amíg lehet. Ebben segít a könyv.


2 megjegyzés:

walaby írta...

nagyon jók ezek a könyvajánlók, köszi, hogy felteszed őket, szívesen olvasom

Paleo Család írta...

Köszi a tippet, megpróbálom megszerezni a könyvet. Rajongok ezekért az írásokért, meg különösen ezért a látásmódért. Azt tapasztalom, hogy körülöttünk a legtöbben nem értik még ezeket a szempontokat, és olyan jó, hogy megosztod ezeket az olvasmányokat.