2012. február 20., hétfő

Házi készítésű Lush arcradír

Szeretitek a Lush termékeket?
Nos, nekem nincs túl sok belőlük, részben azért, mert nem mind tiszta termék (nagy részük tartalmaz káros anyagokat is), másrészt pedig mert elég drágák.
Van viszont egy Lush arcradírom, az Angels On Bare Skin nevű, amit nagyon szeretek. 
Ezt sem használom minden nap, hogy jó sokáig kitartson, de persze fogy :)


Már jó ideje játszottam a gondolattal, hogy el kéne  készítenem itthon, hiszen elég egyszerű hozzávalókból áll, míg végül, egy nyugodt pillanatban, amikor épp semmi dolgom nem akadt és a gyerekek is elfoglalták magukat, nekiálltam a feladatnak. 


Egyébként egyszer rákerestem a neten, vajon fent van-e a recept, de nem találtam egyet sem. A kísérletezés alapját az eredeti termék hátulján található címke adta, az alkotórészek és azok sorrendje. Rózsaolajam ugyan nem volt itthon, azt rózsavízzel helyettesítettem, de az eredmény nem látta kárát.


Jelentem, igen csak elégedett vagyok a házi változattal és tuti, hogy többet nem veszem meg a boltban, mert otthon készítve töredék áron kijön egy tégellyel. Ráadásul pillanatokon belül kész van.
Az is az igazsághoz tartozik, hogy egyedül a glicerint kellett külön megvásárolnom, mert egyébként minden más alkotórész megtalálható itthon. Bár másoknak az agyag nem biztos, hogy a kamra polcán csücsül :)


Hozzávalók egy kb. 100 g-os tégelyhez:


50 g őrölt mandula (nem blansírozott!)
35 g glicerin
15 g agyagpor (gyógyászati vagy kerámiázáshoz való, mindegy)
2 evőkanál szárított levendula
1 teáskanál rózsavíz*
6-8 csepp levendulaolaj


Az őrölt mandulát összekevertem az agyagporral, hozzáadtam a szárított levendulát és a rózsavizet, belecsepegtettem a levendulaolajat, majd fokozatosan hozzáadagoltam a glicerint.
Tégelyekbe tettem és tatam! kész. Ennyi.


Gyorsan kipróbáltam és tööööööök jóóóóóóó!


Ausztráliában élőknek:
A glicerint a Wooliesban vettem. Az őrölt mandulát is ott, de vigyázz, nehogy blansírozottat végy, mert az nem elég durva szemcséjű. A szárított levendulát Health Shopokban lehet beszerezni. 
A levendulaolajat a gyógyszertárakban vagy a Thomas Duxnál vagy a Wooliesban találod meg, a rózsavizet én a Thomas Duxnál veszem. De biztos kapható máshol is.
Az agyagpor - háááát, azt mi évekkel ezelőtt vettük zsákos kiszerelésben. Talán gyógyszertárban vagy hobby felszerelést áruló boltokban keresném.



Az eredeti és a saját készítésű változat


Ti használtok arcradírt?

16 megjegyzés:

Judit írta...

Hát eddig nem használtam, de ezt gyanusan ki kell próbálnom. Meddig áll el?

Alexandra írta...

Az eredeti Lush arcradír, ha jól emlékszem csak pár hónapig szavatolt, ehhez képest majdnem egy éve használom és az ég világon semmi baja nincs, pedig simán a fürdőszobában van.
Az enyémet egyelőre a hűtőben őrzöm (biztos, ami biztos alapon), amíg az eredeti el nem fogy, de szerintem ez is hónapokig jó, hisz ugyanazon összetevőkből áll.

Névtelen írta...

Nekem az héjas mandulát kávédarálóban szinte mindig lisztszerűvé sikerül darálnom, viszont a blansírozottat soha. Így most nem tudom, melyiket kellene használnom.
Neked mennyire volt szemcsés a héjas?
Rózsavízből mennyi kellene bele? Mert az nekem pont van itthon. Nemrég a házi készítésű izzadásgátlóba tettem belőle.
Ágnes

Alexandra írta...

@Agnes:
A hejasat hasznald, nem kell nagyon szemcsesnek lennie. Azok a pici szemcsek epp elegendo "durvasagot" adnak a kremhez.
Rozsavizre vagy a rozsaolajra gondolsz? Mert en rozsavizet tettem bele. Az olajbol 2-3 cseppel probalkoznek, mert a rozsa illatot nem nagyon erezni az eredeti kremben.

Névtelen írta...

Köszi a választ!
Persze, hogy a rózsaolajra gondoltam. :)
Ágnes

Paleo Család írta...

Ó, ez nagyon ígéretes! én heti egyszer használok arcradírt (nehogy idő előtt elfogyjon a bőröm :) agyagot egyébként naponta iszunk, de kozmetikumban is kipróbálom. köszi szépen a tippet!
Bogyó

Névtelen írta...

Szia! Tök jó a blogot, és gratulálok, hogy elszántad magad ennek az arcradírnak az elkészítéséhez, biztos nagyon jó lett :) Azt szeretném kérdezni, hogy írtad, hogy nem szereted annyira a Lusht, mert nem tiszta termékei vannak. Ebbe amit te csináltál mégis raktál glicerint, ami nem tiszta anyag, vagy csak nagyon keveset raktál, az még nem káros?
Van egy oldal amit én olvasgatok mindig, sok recept is van rajta házilag krémekre meg ételekre, nem tudom ismered-e: www.antalvali.com
Úgy látom nyitott vagy a tiszta termékekre, úgyhogy nagyon ajánlom!!! :)

Üdv Budapestről, Barbi

Alexandra írta...

@Barbi:

Koszi a kedves szavakat :)
Ismerem az antalvali.com-or, szoktam olvasni.
A glicerinrol olvastam, hogy nem teljesen elfogadott. Allitolag szaritja a bort, ha a paratartalom alacsonyabb, mint x%. Nem emlekszem a szamra es most nem is tudok utananezni. Nalunk a paratartalom eleg magas, igy emiatt nem kell aggodnom. Ezt a kremet nem hagyjuk a boron, hogy felszivodjon, hanem egybol ledorzsoljuk, igy szerintem a glicerin nem tud gondot okozni.
Egyebkent is csak azert van benne, hogy a krem ne szaradjon ki.
Igazan minimalis mennyiseget kell belole hasznalni, hat ha meg kiszamolnank, hogy abbol mennyi a glicerin.
Tudod, hogy kajakban is megtalalhato? :)

Névtelen írta...

Szia Alexandra!

Tudom.. ha még csak az lenne a kajákban, de nem. te hol élsz? biztos írod a blogodon, de még nem volt időm beleolvasni, csak ezt a receptedet néztem.
Ott kint mennyire törődnek az emberek ezzel, hogy minden tele van káros anyagokkal?
Ki fogom próbálni ezt a radírt, biztos nagyon jó! Bár én egyenlőre úgy radírozom az arcom, hogy arclemosót rakok fel, ilyen gél és azon keresztül bio kukorica darával.. :) házi megoldás, de nem rossz.

Köszi a gyors választ! Barbi

Névtelen írta...

Megcsináltam, nagyon jó lett!!! Köszi az ötletet és a segítséget! :)
Ágnes

Alexandra írta...

@Bogyó:

Hogy isszátok az agyagot? Csak magában vagy valamihez hozzákeverve? Milyen agyag?

Alexandra írta...

@Barbi:

Sydneyben élek.
Itt is csak annyira foglalkoznak a káros összetevőkkel, mint otthon: van akit érdekel, van akit egyáltalán nem. Nagyon sok embert ismerek, akinek fontos, mi van a címkére írva.
Érdemes kipróbálni ezt a krémet, sokkal gyengédebb lesz a bőrödhöz, mint a kukoricadara. De az sem egy rossz megoldás :)

Alexandra írta...

@Ágnes!

Örülök! :) Én nagyon szeretem, és most, hogy házilag is ki tudom keverni, sokkal bátrabban (értsd: gyakrabban) használom :)

Névtelen írta...

Szia Alexandra!

Nagyon szeretem a blogod, isteniek a kajak, parat mar leteszteltunk :)Szeretem, h leirod, mit hol lehet beszerezni - mivel en Brisbane-ben elek. A hazi keszitesu arcradirom: egy kanal mez, egy kanal tengeri so. Eddig ez valt be leginkabb, imadom. Sok szep Ausztral napot Neked! :) Judit

Alexandra írta...

Szia Judit!

Köszi a kedves szavakat :)
A méz a sóval nem túl ragadós és durva? Milyen gyakran használod ezt a kombót?

Paleo Család írta...

Az agyagot mi otthon, Erdélyben szerezzük be, román termék. Magyarországon még nem találtam hasonlót. A diónyi agyagdarabokat este beáztatjuk és reggeli előtt isszuk meg a felkavart zavaros vizet (a salakot kidobjuk). Mindenféle jó hatásai vannak, ásványi anyagokban gazdag és erőteljes méregtelenítő is. Jó trükk :)