2011. október 19., szerda

Kertünk

Rég tettem fel képeket a kertünkről, úgyhogy most nézzetek meg néhányat azokból, melyek a teraszon készültek.
Mivel nálunk tavasz van és egyre melegebb, igyekszünk egy kicsit tevékenyebbek lenni. Nem is annyira a kertben, mint inkább a teraszon dolgozgatunk, ültetünk.


A levendulát másfél éve ültettem, szépen megerősödött és virágzik.

 A narancsfát és a rozmaringot át kellett ültetni, mert az előző cserép összetört. Ültettem melléjük egy mentát, a földet meg megszórtam kamilla maggal, amik már kelnek. Sajnos azonban egyszer Zsebi beleöntötte a madáreledelt is, így már azok is kelnek...


Ebbe a cseréptálba több növényt társítottam: 4 fajta paradicsom, menta, petrezselyem, rukkola, spenót, kakukkfű, madárbegy saláta, majoránna és büdöske található benne. Amióta ez a kép készült (két hete), a majoránna kivételével mind szépen megerősödött és nő. A rukkolából, spenótból és madárbegyből már többször készítettem salátát. Legutoljára ma :) A paradicsom palánták tele vannak virággal, a koktél paradicsomon pedig már nőnek a kis paradicsomok :) 


Ezeket a cserepekbe kb. 3 hete ültette el a magokat a férjem és Zsebi. Mindegyikben volt egy kis tábla, rajta a növény nevével. Másnap aztán Zsebi szépen kihúzta az összeset és egy halomba tette őket. Azóta találgatjuk, hogy mi micsoda... A sárgadinnye már biztos :) 


 A málnát tavaly tavasszal vettem az ebayen, ez az egy nem lett kiültetve a kertbe. Tavaly ez volt a legtermékenyebb. Idén azért nem ültettük ki, hogy a teraszon is tudjunk csemegézni :) Gyönyörűen nő.
A málna előtt vásárolt palánták láthatók: sárgabelű görögdinnye, rebarbara, kígyóuborka és saláta. A kép készítése óta a kígyóuborka sokat nőtt, már három virág van rajta és látszanak a kis uborkák.


 Mogyoróbokor. Veszünk neki párt is, mert be kell porozniuk egymást. Hamarosan eldől, hogy hova fogjuk ültetni. Ötlet már van.





Ez pedig egy dracéna. Egy-két éve a vihar letörte a tetejét, azóta új fejet növesztett és a lábainál is vannak csemetéi. Most pedig virágzik :)


Több féle menta és kakukkfű egymás mellett, békességben. A menta nagyon erőre kapott idén, szépen elfoglalta az ágyást.

4 megjegyzés:

Judit írta...

Szia!
Milyen fajta a málnád? Én olyat keresek ami egész évben érik,

Alexandra írta...

Van egész évben érő málna? Nahát! Ha én ezt előbb tudom...!
Ez sajnos nem az. A fajtáját nem tudom, mert tavaly egy nénitől vettem, akinek a kertjét már ellepte a sok málna (szegény asszony :)) Remélem, hogy hamarosan nekünk is ilyen gondjaink lesznek :)))

Judit írta...

Szólj ha beüt a málnabokor invázió- szivesen megmentelek. Mert én ekkora hős vagyok:)
Én most ültettem be a teraszt, eper, paradicsom, kakukkfű, petrezselyem, rocket, metélőhagyma, bazsalikom,és van egy illatos fehér rózsám. A koriander kéthetente kihal, de nem adom fel, veszek másikat mert imádom. Maradt két üres edény, az egyik málna lesz.
Nehéz a narancsfával? Mindig szemezek a citrusfákkal, csak picit félek hogy kinyirom az első héten. Meg a minap láttam, hogy lehet kapni őszibarackfát is. Még ellenállok a késztetésnek.

Alexandra írta...

Fehér rózsám nekem is van :)
A koriandert viszont utálom, így az nincs.
A narancsfával egyelőre nincs sok szerencsénk, elég beteges.
A törpe őszibarackfát viszont csak ajánlani tudom, nekünk kettő is van. Vigyázz viszont az oposszummal (ha van), mert megeszi a még nyers gyümölcsöt is. Mi kiraktunk egy plüss macit éjjeliőrnek, eddig még bevált. Állítólag a kő bagoly is jó erre a célra.