2011. június 28., kedd

Egy letűnt világ korrajza

Én még ahhoz a generációhoz tartozom, aki Kisvakondon, Frakkon, Lolka és Bolkán, Varázsceruzán, Kukori és Kotkodán nőtt fel (csak hogy néhányat említsek régi kedvenceim közül).
Akkoriban nem volt mesecsatorna, nem volt videó meg dvd, nem volt internet, hogy a meséket akkor nézzük, amikor akarjuk. Nem siránkozom, hogy bezzeg akkor milyen jó volt, mert a mai világunknak is rengeteg pozitív oldala van és csak rajtunk múlik, hogy gyermekeink mikor és mennyi mesét néznek.


Nos, bármennyire nem akartam, Zsebi is néz meséket. Jó a rosszban, hogy nem egész nap és nem akármit. Nem ismeri az itt divatos angol nyelvű meséket és gyerekműsorokat, ellenben tudja, ki az Lukrécia, ki az a Vuk vagy épp Habzsolháp.
Igazából örülök neki, hogy szereti a Kisvakondot, Frakkot és Kukorit, mert szerintem ezekben a mesékben jóval kevesebb erőszakot látni, általában tanulságosak vagy szimplán ismeretterjesztőek. Felnőtt fejjel nézve pedig kifejezetten mulatságosak.


Emlékeztek például a Kisvakondból arra az epizódra, amiben a nyuszi mama szül? :)




Vagy nézzétek meg a Kukorinak a Kolibri díj című részét, ami a táncdal fesztiválok paródiájának is beillik:




Had említsem meg a jó kis magyar hangokat is: Márkus László, Psota Irén, Kern András...


Végül szeretném figyelmetekbe ajánlani a macskák beszélgetését a következő meséből, amikor Frakktól el akarják venni a labdát:




Nem hiszem, hogy gyerekként ugyanazokon a poénokon nevettem volna, mint ma, de hogy most is felvidítják a napomat, az biztos.


Nektek mi volt a kedvenc mesétek és mikor láttátok utoljára?

1 megjegyzés:

agica írta...

Nalunk a Kockasfulu nyul, a Magyar Nepmesek (Matyas Kiraly) es a Frakk a legmenobb.:) Bendeguz imadja oket.
Nekem a Frakk, Sebaj Tobias, Lolka Bolka es Kukori a kedvencem.:)
A nagyok is jol elszorakoznak ezeken a meseken.:)