2010. november 2., kedd

Osama Bin Laden Sydneyben - Érdekességek Ausztrália történelméből

avagy amit nem találsz meg a történelemkönyvekben

2007. szeptember 2-9-e között tartották az APEC (Asia-Pacific Cooperation = Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés) vezetőinek találkozóját Sydneyben. Témája: A terror elleni háború.
Az eseményen részt vett az Egyesült Államok elnöke, ifj. George Bush* is, így a város igazán felbolydult: lezárások mindenhol, rendőrök, biztonsági zónák, ellenőrzések, stb.
Szeptember 6-án három, kanadai zászlót lobogtató fekete autóból és két motoros kísérőből álló konvoj jelent meg Sydney üzleti negyedének egyik biztonsági ellenőrző pontján, melyet öt fekete napszemüveges testőr kísért. A konvoj két ellenőrző ponton is áthaladt, valamint egy útkereszteződésen, melynél épp piros volt a lámpa, de a rendőrök leállították a forgalmat és utat adtak a konvojnak.
Az InterContinental Hoteltől egy saroknyira, melyben egyébként George W. Bush szállt meg a találkozó alatt, az autók megálltak és abból panaszkodva kiszállt az utas Osama bin Laden, hogy nem lett meghívva erre a rendkívül fontos találkozóra.
A rendőrök ekkor eszméltek rá, hogy valami nincs rendben...

A fentiek valóban megtörténtek, az ausztrál köztévé, az ABC televízió The Chaser's War on Everything című szatirikus műsorának szervezésében. Az epizód célja részben az volt, hogy gúnyt űzzön abból a tényből, hogy Osama bin Laden nem volt meghívva a találkozóra, másrészt hogy rávilágítson a biztonsági ellenőrzés hiányosságaira, amely egyébként cirka 170 millió ausztrál dollárjába került az államnak.

Az akcióban résztvevő 11 főből álló csapat csak azért választott kanadai zászlót, mert úgy gondolták, hogy egy ilyen ország konvoját nem fogják közelebbről megvizsgálni (milyen igazuk volt :) ), és egy ennyi járműből álló konvoj reálisnak tűnik (szemben Bush kb. 20 autóból álló karavánjával...).
Persze volt néhány jele annak, hogy az egész felvonulás hamis:
  • A biztonsági belépő kártyák olyan szavakat tartalmaztak, mint JOKE (vicc), Insecurity (kb. "Bizonytalansági Szolgálat"), valamint az It's pretty obvious this isn't a real pass felirat ("Elég egyértelmű, hogy nem igazi belépő");
  • Az autókon az APEC 2007 Hivatalos Jármű feliratú matricákon rajta volt a két "főszereplő" fényképe, neve, a TV sorozat címe, valamint a következő feliratot: "Ez a krapek szereti a fákat és a költészetet, és egyes húsevő növények felizgatják";
  • Az egyik "testőr" egy videokamerával a kezében futott az autók mellett;
  • Az egyik motoros kísérő farmernadrágot viselt;
  • Mire a konvoj a második ellenőrző ponthoz ért, a két motoros kísérő "elveszett".
A szállodától egy saroknyira a konvoj csak azért állt meg, mert az akcióban résztvevő egyik szervező erre utasítást adott. Olyan messzire jutottak ugyanis, amire egyáltalán nem számítottak.
A csattanó az egészben, hogy miután "Osama bin Laden" kiszállt az autóból és a rendőrök a hamis papírok alapján rájöttek, hogy át lettek verve, ügyet sem vetettek "Osama"-ra, csak a csapat vezetőjét fogták el.

Érdemes elolvasni a wikipedia erről szóló bejegyzését, amiből további érdekes infókat lehet megtudni, illetve angolul nem tudóknak is ajánlom a TV sorozat ezen akciójáról szóló epizód megtekintését a következő videón:

Az ABC műsora

A CNN híradása

Az autókra ragasztott APEC-os belépők

*George Bush nem mellesleg később megköszönte John Howardnak, Ausztrália akkori miniszterelnöknek a vendéglátást, épp csak APEC találkozó helyett OPEC-nek nevezve azt... Ausztrália nem tagja az OPEC-nek (Organisation of Petroleum Exporting Countries), vagyis az Olajexportáló Országok Nemzetközi Szervezetének. Ki is javította magát gyorsan: "APEC találkozó. Az OPEC találkozóra jövőre hívott meg." - utalt John Howardra, a "meghívóra"...
Ugyanezen az eseményen megemlítette az ausztrál csapatokat is, épp csak ausztrál helyett osztrákoknak (ausztriaiaknak) hívva őket...

Forrás:

2 megjegyzés:

B. Gabi írta...

Baromi jó, köszi az infót, erről valóban nem lehet hallani!!! :)

Unknown írta...

Hihi :D